BBAN BOUWBEGELEIDING & ADVIES
Uw partner in bouwen en verbouwen
de BBAN Groep | particulier

De nieuwste technologie in huis? Neem het mee in je bouwplannen!

technologie-in-huis
 

Nog voordat je huis gebouwd wordt, is het handig om na te denken over je woonwensen voor nu en in de toekomst. Deze kun je meenemen in je bouwplan, als je bijvoorbeeld een slim raam wilt in plaats van een standaard raam. Of slimme stopcontacten, elektrisch koken, zonnepanelen. 
Verstandig om dit allemaal voorafgaand aan de bouw onderzocht te hebben, dan kan het meegenomen worden in de tekeningen en het bestek. 

Dat in bijna elk nieuwbouwhuis garagedeuren, lampen en meters met je mobieltje bediend kunnen worden, is zo’n beetje oud nieuws. Maar de technologie is razendsnel en bedenkt steeds meer foefjes om je woongenot efficiënter, veiliger, comfortabeler en eigenlijk je hele leven gemakkelijker te maken. 

Slimme meters en slimme ramen

Wat dacht je van een...

Is jouw huis al geschikt voor een warmtepomp? Tot 2021 subsidie van de overheid! 

warmtepomp
 

Elektrisch verwarmen, koken en rijden: we kunnen er haast niet meer onderuit. De aardgas verdwijnt langzaam. En we willen allemaal wel een steentje bijdragen aan een duurzame wereld voor de generatie die na ons komt. Toch? 

Maar we willen ook een lekker verwarmd huis. Een duurzame oplossing hiervoor is de aanschaf van een warmtepomp. Hiermee draag je flink bij aan het verminderen van het klimaatprobleem. Zou je ook nog elektrisch gaan koken, dan woon je aardgas-vrij! En als je nú een warmtepomp koopt, kun je –tot 2021- subsidie krijgen. De hoogte hiervan is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen.

Kijk eens op https://mijn.rvo.nl/investeringssubsidie-duurzame-energie-ISDE-particulieren voor meer informatie, de voorwaarden en de subsidieaanvraag. 

Waarom is een warmtepomp duurzaam?
Zo’n pomp haalt zijn...

10 tips ter voorkoming van een burn-out bij je verbouwing

Foto---blog-april-2019
 

Het verbouwen van je huis staat in de top tien van meest stressvolle situaties. Vaak een lange periode van onzekerheid, kamperen in je slaapkamer of overwinteren in de caravan naast je huis. En dan al die keuzes. De planning die in de war wordt geschopt. Materialen die duurder uitvallen of niet eens worden geleverd. De handen in het haar tijden. 

Voorbereiding is het halve werk. Misschien scheelt het wel de helft van alle stress. Je kunt best veel regelen van tevoren, meer dan je denkt. Minder kopzorgen betekent meer overzicht en dus meer rust. Hoe laat je je verbouwing nou soepel verlopen? 
Wat kun je daar zelf vooraf en tijdens de verbouwing aan doen?

1. Bereid je goed voor
Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat...

De aannemer op zijn blauwe ogen vertrouwen? Doen!

aannemersovereenkomst
 

Je hebt zin in de verbouw. Eindelijk die uitbouw, opbouw of man-cave achter in de tuin. De aannemer is een geschikte kerel en jullie komen tot een mondelinge overeenkomst. 
‘Zo maar doen dan?’ 
‘Prima. Maar we gaan wel even een contract opstellen met de door ons samen gemaakte afspraken.’
‘Maar we hebben toch een mondelinge afspraak nu?’
‘Klopt helemaal.’ Toch wil ik graag dat we allebei even een handtekening zetten.’ 

Om veel ellende achteraf te voorkomen sluit je beter een schriftelijke overeenkomst met daarin de door beide partijen gemaakte afspraken. Dit kan heel wat juridische uurtjes en steeds hoger wordende kosten schelen. Want als je moet kiezen tussen een zondag in de tuin ontspannen wat lezen, tuinieren en barbecueën of een boekwerk kleine lettertjes doorspitten? Juist. Daarom. 

Waar...

Ziet u ook door de bomen het elektra bos niet meer? Kom naar Volendam!

Foto-09-01-19-16-28-40

Smit Elektra opent haar nieuwe belevingscentrum

Een jaar nadat we de stap hebben gezet naar ons nieuwe hoofdkantoor
is nu onze nieuwste aanwinst geopend; een modern en duurzaam ingerichte belevingsruimte waarin we onze klanten kunnen ontvangen en kennis laten maken met al het comfort wat Smit Elektra biedt.

Het is toch veel fijner om in een huiselijke sfeer dan in een holle winkel te ontdekken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van techniek? Behaaglijk, zonder van de bank af te hoeven komen bedient u eenvoudig het licht zoals u het wilt hebben en de muziek die u wilt horen op dat moment. Vers kopje koffie erbij? 

Wij nodigen u uit in ons gloednieuwe belevingscentrum om kennis te maken met het...

Elk huis waar jij een bod op doet, gaat aan je neus voorbij. Herkenbaar? 

huizenmarkt-blog-januari-2019

Kijk dan eens naar een nog-niet-helemaal-klaar-huis: daar  zitten meer voordelen aan dan jij denkt. 

Voor starters op de woningmarkt is deze ‘verkopersmarkt’ een regelrechte hel. Stel. Je bent net afgestudeerd en je werkt al een tijdje in vaste dienst. Of het is tijd om je te settelen met je lief, dus is kopen een logische stap. Met een torenhoge huur per maand die elk jaar flink verhoogd wordt is kopen een verstandige optie. 

En dan begint de huizenjacht. Een jaren-30 huis met tuin in de stad. De droom van bijna elke beginner op de woningmarkt. Het klinkt idyllisch. Maar dan. Een keer of tien ben je –tegelijk met zeker 40 anderen- gaan kijken. Je weet al dat je ver boven de vraagprijs...

Geen sexy onderwerp: de bouwleges. Wel belangrijk. 
Hoe weet je dat je niet teveel betaalt?

Bouwbudget-overschreiding
 


Heel kort: wat zijn bouwleges? Om bouwactiviteiten te kunnen starten moet een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Voor het toetsen aan de wettelijke eisen, het beoordelen, verwerken en het verlenen van de vergunning brengt de gemeente bouwleges in rekening. Dit is een percentage (ergens tussen 2 en 4%) van de beraamde bouwkosten. Dit wordt de heffingsaanslag. 

Leges zijn dus een vergoeding voor de kosten -van onder andere manuren en overhead- die gemaakt zijn voor een individuele aanvraag van een vergunning. 
En hier zit vaak de adder: soms bestaat er geen logisch verband tussen de hoogte van de bouwsom en de hoogte van de leges als percentage daarvan. Met als gevolg: een totaal onbegrijpelijk (lees: veel te hoog) bedrag als belastingheffing. 

...

Heeft de babyboomgeneratie straks nog een plek om te wonen?

foto-bij-blog-november-2018

Door de geboortegolf in of na de tweede wereldoorlog zit er een verdubbeling van deze bijna, of al 75-jarige ouderen aan te komen. Na de oorlog werden met enorme snelheid huizen en scholen uit de grond gestampt voor deze extra golf Nederlanders.  


Trek deze lijn door en we stuiten straks op een gigantisch woontekort voor deze generatie. De combinatie schaarste op de woningmarkt en de verdubbeling van deze golf van ouderen legt het nijpend tekort wel erg bloot. Neem daarbij het zorgbudget dat maar liefst met 30% is gekort, het aantal bejaardenhuizen dat sluit en de enorm hoge eisen om nog in een verpleegtehuis te wonen en er is maar één conclusie:
de babyboomers moeten zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. 

Maar wat als er...

Vakantiehuis in het buitenland of het spaargeld op de bank?

tweede-woning
 

Het is booming. Een vakantiehuis op de wadden, een appartement aan de Spaanse Costa, een boerderijtje in dat Franse gehucht, die gastronomische paradijsplek in Italie of de gastvrije metropool Lissabon. Het is allang niet meer uniek en alleen voor de pensionadas of rijken weggelegd. En het is inmiddels een betere investering dan het spaargeld dat niet echt vanzelf meer groeit, maar staat te verroesten op de bank, dezer tijden. 

Wat als je ondernemer bent en geen pensioen opbouwt? Dan is het uitermate interessant om te investeren in stenen; je waardevaste potje voor later. De huurinkomsten zorgen voor dat extraatje, wanneer je wel eens wilt genieten na jarenlang keihard werken. 
Misschien heb je het geluk dat je je huis net hebt verkocht. Dan heb je wellicht in deze...

Energielabel voor woningen steeds belangrijker

Energielabel
 

Het energielabel voor woningen raakt steeds meer ingeburgerd in de woningmarkt. Het systeem om woningen te classificeren op energieprestaties is ingevoerd in 2006 en was voor veel mensen lange tijd nog een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Maar tegenwoordig houden steeds meer consumenten rekening met de energieprestaties van een huis bij aan- en verkoop. Waarom zou je investeren in een beter energielabel?

1. Zuinige woning brengt meer op
Recente onderzoekscijfers laten zien dat huizen met een hogere milieuscore Gemiddeld 2 procent meer opleveren dan vergelijkbare woningen met een lager label. Dat betekent bij een gemiddelde woningwaarde dus een stijging in de verkoopprijs van zesduizend euro. Daarbij komt dat woningen met een beter energielabel sneller worden verkocht: woningen met energielabel A of B staan gemiddeld een maand korter in de verkoop dan andere woningen. ...

Over alle bouwgrenzen heen denderen. Het gebeurt nogal eens!

Bouwbudget-overschreiding
 

“Hoe kan dat budget nou zo overschreden worden? En waarom gaat de bouw weken langer duren? Er was toch een plan van aanpak? En een deadline?”

Bovenstaande vragen rollen regelmatig uit de mond van wanhopige opdrachtgevers. De klanten die hun hele vertrouwen in handen van een bouwbegeleidingsbedrijf hebben gelegd. Omdat deze hen verzekerde binnen de afgesproken tijd te bouwen en binnen het beraamde budget te blijven. En dan toch dit: een flink overschreden budget en de bouw die weken langer duurt dan gepland. 

Hoe kan dit? Waarom gebeurt dit?
Doodeenvoudig. Het project wordt niet goed bestuurd. Er is niet diep in de materie gedoken, er is geen goede planning gemaakt, de risicofactoren zijn niet in kaart gezet en met marktontwikkelingen is al helemaal geen rekening gehouden. Het...

Verbouw je zolder tot volwaardige kamer met de BASkapel

BASkapel
 

Veel mensen gebruiken hun zolder als opslagplaats voor oude spullen. Een oude tent, boeken die niemand meer leest, of afgedankt speelgoed staan er stof te happen, in een donkere ruimte waar niemand ooit komt. Eeuwig zonde toch? Vooral als je bedenkt hoe makkelijk het is om zo’n oude rommelzolder om te bouwen tot hobbyruimte, gameroom, kantoor of extra slaapkamer! 

Met slimme oplossingen kun je eenvoudig extra vierkante meters winnen in een krappe ruimte onder een schuin dak. Een van die slimme oplossingen is de BASkapel. Met een BASkapel verandert een oude rommelzolder in een prachtige, volwaardige leefruimte, overgoten met daglicht en voorzien van frisse lucht.

Vergunningsvrije dakkapel
De BASkapel is bedacht toen in 2010 de regels voor het plaatsen van een dakopstand versoepeld werden. In de wet...

Op vakantie? Maak het inbrekers niet te gemakkelijk!

Maak-het-inbreker-niet-te-makkelijk
 

Inbrekers zijn dol op Facebook en andere Social Media. Op een presenteerblaadje wordt aangereik wie wanneer op vakantie gaat, waarheen en voor hoelang. Waarschijnlijk houdt de luie inbreker er een agenda op na, zodat hij elke dag wel een open deur  -want dat is het natuurlijk- heeft om makkelijk binnen te komen. Natuurlijk komen de inbrekers achter het adres, binnen drie klikken is het vaak al gevonden. Dit is allemaal geen nieuws en toch gebeurt het nog vaak: de selfies met die jaloersmakende azuurblauwe zee op de achtergrond lonken harder gepost te worden op Facebook dan even geen Sociale Media te gebruiken tijdens de vakantie. 

Dus moet je de gewiekste inbreker voor de gek houden. Dat kan door bijvoorbeeld af en toe een opmerking op Facebook te posten dat er...

Wonen in een monument

Mooie-monumenten
 

Wonen in een oude fabriek, een school of een kerk, lijkt je dat niet fantastisch? Of in zo’n statig herenhuis met prachtige oude vloeren en plafonds, glas-in-lood ramen en kamers en suite. Wonen in een monumentaal pand is inderdaad geweldig, maar je moet er wel wat voor over hebben: de monumentale status brengt een zorgplicht met zich mee, die veel mensen al bij voorbaat afschrikt. Heb jij een mooi monument te koop zien staan en durf jij de uitdaging wel aan? Laat je dan goed begeleiden door een deskundige. 

Nederland kent zes verschillende soorten monumenten, waarvan rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten het meest bekend zijn. Welke rechten of plichten je als eigenaar hebt, verschilt per soort monument. Maar in het algemeen geldt voor monumenten dat je weinig vrijheid hebt om zaken in je woning aan...

Bent u nog happy in uw huis?

MG8190
 

 

 

Woont u in het huis van uw dromen? Of heeft u nog wensen te realiseren? Uit onderzoek blijkt dat minder dan een kwart van de Nederlanders zijn woonsituatie ideaal vindt. Logisch, want je persoonlijke wensen en behoeften veranderen je leven lang en je huis verandert niet vanzelf mee. Is het verschil tussen die twee te groot geworden? Dan kun je drie dringen doen: accepteren, verhuizen of verbouwen.

Elke huiseigenaar herinnert zich het moment dat hij zijn woning kocht. Dat trotse gevoel van een eigen plek. Voor het eerst op eigen benen, of samenwonen met je geliefde. Misschien zelfs wel het begin van een gezin. Wat de reden van je verhuizing ook is, je kiest een woning die bij je past. Op dat moment is dat ene huis voor...

Nu is de tijd voor een zwembad in de tuin!

zwembad
 

Droom jij ook wel eens van je eigen zwembad in de tuin? Zodat je ’s zomers baantjes kunt trekken in de heerlijke omgeving van je eigen achtertuin? Of gezellig onder de parasol genieten terwijl de kinderen of kleinkinderen elkaar natspatten, een fris drankje binnen handbereik? Dan is het nu tijd om te stoppen met dromen en aan de slag te gaan. Dit is namelijk dé tijd van het jaar om een zwembad aan te leggen!

Het voorjaar is eindelijk begonnen en de kou verdwijnt langzaam maar zeker uit het land. Bij veel mensen gaat het al weer kriebelen. Zij brengen de tuin in gereedheid om straks lekker buiten te kunnen zitten. Wie slim is kijkt ook al wat verder vooruit, want voor je het weet staat de...

Krijgen we straks een boete omdat we genieten van onze open haard?

Pelletkachel
 

Staat de politie straks voor de deur wanneer we net de aanmaakblokjes op de barbecue hebben gelegd? Of gezellig een wijntje hebben ingeschonken bij onze knapperende houtkachel? Als we de media mogen geloven dan zou dit weleens de toekomst kunnen worden. Er gaan nogal wat indianenverhalen rond op de diverse media. Over milieuvervuiling door houtkachels en openhaarden.

Wat moeten we nou wel geloven en wat niet?

Het Longfonds en het platform Houtrook en Gezondheid (ingesteld door de Rijksoverheid) pleiten voor diverse maatregelen om gezondheidsschade door houtrook te voorkomen. Om even te schetsen: houtrook schijnt twaalf keer schadelijker te zijn voor de mens dan sigarettenrook.

De pleiters raden bijvoorbeeld aan om het stoken op hout te ontmoedigen en de subsidies op pelletkachels stop te...

Waar moet je op letten bij een nieuwe badkamer?

Woonboerderij06-1
 

Sta je er wel eens bij stil hoe veel tijd je in de badkamer doorbrengt?

Douchen, tandenpoetsen, een lekker relaxed bad: in de badkamer beleef je een momentje voor jezelf. Vroeger zagen badkamers er vaak uit als zwembaden: witte tegels, felle verlichting. Maar tegenwoordig zijn het echte wellnessruimtes, voorzien van alle luxe, comfort en sfeervolle verlichting. Is jouw badkamer toe aan een make over? Dan hebben we hier een aantal tips voor je.

Een badkamer moet een prettige ruimte zijn om te verblijven, zodat je optimaal van die verwenmomentjes geniet. Er is veel mogelijk in badkamerland, dus neem vooral de tijd om je wensen duidelijk te krijgen. Ga eens kijken bij verschillende showrooms en blader op je gemak door catalogi van fabrikanten. Als je op vakantie iets...

In de eigen vertrouwde omgeving blijven wonen?

Met Zorg
 

Wilt u in uw eigen vertrouwde huis en omgeving blijven wonen? Misschien heeft uw huis dan wat aanpassingen nodig om nog jaren zelfstandig te kunnen genieten. 

 

De grootste nachtmerrie voor veel ouderen is dat ze hun vertrouwelijke, warme huis moeten verlaten omdat deze ongeschikt wordt voor de leeftijd en de bijbehorende ouderdomsverschijnselen. Het traplopen is vermoeiend en wordt steeds zwaarder, de trap naar beneden lopen wordt gevaarlijker, een rolstoel past nergens tussendoor, de drempels zijn inmiddels te hoog voor de schuifelende voeten of de rollator. U bent al een paar keer bijna uitgegleden in de badkamer. 
Toch wilt u de komende jaren alle vrijheid van het zelfstandig wonen blijven behouden. Uw eigen plek, uw eigen vertrouwde omgeving, de fijne buren om u heen. 
 
Maar...

Aannemer nodig? Zo pak je dat aan!

Verbouwing-Zo-vind-je-een-geschikte-aannemer--de-BBAN-groep
 

Heb je net een nieuw huis gekocht en wil je daar je eigen paleisje van maken? Of heb je lang gespaard en wil je nu eindelijk eens die vurig gewenste verbouwing realiseren? Via online kluswerkplaatsen zijn vaak prima timmerlui en schilders te vinden, maar voor een aanbouw of dakkapel heb je toch echt een aannemer nodig. Alleen, hoe vind je een aannemer die bij je past? 

Je bent als consument misschien geneigd om als eerste naar de kosten te kijken. Maar bij een verbouwing zijn meer factoren van belang. Uiteindelijk is het resultaat datgene wat telt. Ga daarom niet over een nacht ijs bij het kiezen van een aannemer!

Hoe kies je de beste aannemer voor jouw klus?

Als je de volgende stappen volgt, is de kans groot...

Verbeter je energielabel

huis-energie-label
 

Scoort jouw huis laag op energiezuinigheid? Dan kan het interessant zijn om je woning te verduurzamen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat woningen met een energielabel A of B gemiddeld een maand korter in de verkoop staan. Bovendien leveren deze woningen gemiddeld zo’n zesduizend euro meer op. 

Energielabel
Sinds 2015 hebben alle woningen in Nederland een energielabel dat aangeeft aan hoe het energieverbruik van die woning zich verhoudt tot dat van soortgelijke huizen. De schaal loopt van zeer zuinig (energielabel A) tot zeer onzuinig (energielabel G). Een energiezuinig huis heeft goed geïsoleerde ramen en muren, energiezuinige verwarming en duurzame voorzieningen als zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. 

Bij nieuwbouwwoningen worden zulke voorzieningen tegenwoordig bijna overal toegepast. Maar mensen die een oudere woning bezitten, investeren nog maar mondjesmaat in energiebesparende maatregelen. Een groot deel van...

De op hol geslagen huizenmarkt.

Laat u niet gek maken!

inspectie huis
 

Het afgelopen jaar veranderde de huizenmarkt gigantisch. Daar waar de kopers het eerder voor het zeggen hadden (zij bepaalden wanneer de bezichtiging plaats vond, zij wilden nog een paar keer kijken alvorens ‘misschien wel’ een bod uit te brengen), zegevieren huizenverkopers de schaarste op de markt in de grote steden. Zij hebben alle macht en gebruiken deze dan ook. Er worden hoogstens twee kijkmomenten gepland waarop hordes mensen door het huis lopen. Lukt het voor u niet om dan te kijken: pech. De kans is groot dat het huis verkocht wordt tijdens of direct na de bezichtiging en ook nog voor de vraagprijs of meer. 

In de angst het huis te missen laten kopers vaak de voorwaarden vallen om zo meer kans te maken het huis...

Je woning beschermen tegen herfst en winter

foto-winterstafreel
 

De wintertijd is weer ingegaan. Dat betekent lekker knus bij de kachel zitten terwijl buiten de wind door de bomen fluit en de regen gezellig tegen het raam tikt. Misschien dit jaar zelfs wel een witte Kerst, zou dat niet leuk zijn? Maar echt genieten kun je pas als je weet dat je woning tegen de weersinvloeden bestand is. Want voor je huis zijn herfst en winter minder leuk. Met deze tips bescherm je je huis tegen extreme weersomstandigheden en voorkom je dat het een horrorwinter wordt.

Problemen door kou en nattigheid
In de zomer heb je misschien niet zo’n last van een lekkende dakgoot, een missende dakpan, of een kozijn dat wat minder strak in de lak zit. Maar als het kouder en natter wordt, kunnen kleine gebreken veel overlast geven...

 GAAT U ZELF (VER)BOUWEN?

 GAAT U ZELF (VER)BOUWEN?
 

 

Zelf alles doen is wel zo gemakkelijk. U houdt zo de touwtjes in handen om uw huis helemaal naar eigen wens te bouwen. Krab wel even achter de oren bij die ‘zelf doen’-gedachte. De realiteit is dat u meer dan twee handen vol hebt met vaak iets teveel touwtjes: een ontelbaar aantal beslissingen die u tegelijkertijd moet nemen, waardoor de tijd alleen nog maar gevuld wordt met regelen en u voor de leuke (bouw)dingen geen energie meer hebt. Laat staan voor de geliefden thuis waar geen kwaliteit-tijd meer mee doorgebracht wordt. De lazy zondagen worden opgeofferd, want de duizend regeldingen voor de verbouwing gaan voor alles. 


DE KLEINE LETTERTJES
Zou u zelf bestek en tekeningen kunnen uitpluizen? Er zijn nogal wat vaktermen, afkortingen en wetmatigheden. Weet u hoe het werkt...

Welke verbouwing levert het meeste geld op bij de verkoop van uw huis?


Welke verbouwing levert het meeste geld op bij de verkoop van uw huis?
 

Wellicht bent u van plan om binnen een paar jaar te gaan verhuizen. Overweegt u toch nog een verbouwing, mede omdat dit meerwaarde oplevert wanneer u uw huis in de verkoop zet? Sta dan even stil bij het volgende: niet elke verbouwing levert geld op. U wilt echter wel dat de verbouwing zich terugbetaalt in de meerwaarde van het bedrag dat u voor uw huis krijgt. 

Welke soort verbouwing levert hoeveel meerwaarde op?
Er moet hier en daar soms wat gemoderniseerd worden. Uzelf heeft daar nog jaren plezier aan, maar het is ook een voortschrijdend inzicht want het levert misschien ook nog eens meerwaarde op bij de verkoop van het huis. Met de nadruk op ‘misschien.’ Want welke soort verbouwing levert nou het...

 

Wilt u meer informatie?