Elk huis waar jij een bod op doet, gaat aan je neus voorbij. Herkenbaar?

Kijk dan eens naar een nog-niet-helemaal-klaar-huis: daar  zitten meer voordelen aan dan jij denkt. 

Voor starters op de woningmarkt is deze ‘verkopersmarkt’ een regelrechte hel. Stel. Je bent net afgestudeerd en je werkt al een tijdje in vaste dienst. Of het is tijd om je te settelen met je lief, dus is kopen een logische stap. Met een torenhoge huur per maand die elk jaar flink verhoogd wordt is kopen een verstandige optie. 

En dan begint de huizenjacht. Een jaren-30 huis met tuin in de stad. De droom van bijna elke beginner op de woningmarkt. Het klinkt idyllisch. Maar dan. Een keer of tien ben je –tegelijk met zeker 40 anderen- gaan kijken. Je weet al dat je ver boven de vraagprijs moet bieden om überhaupt een kans te maken. Na 15 pogingen waarbij je ook nog eens fijntjes te horen krijgt dat er veel meer is geboden dan jij, zakt de moed je in de schoenen. Bovendien moeten starters een voorbehoud van financiering maken. De winnaar in de strijd laat dit voorbehoud steevast vallen en daardoor hebben de verkopers zekerheid. Keuze gemaakt. Kortom: in deze verkopersmarkt is een huis kopen in veel gevallen onbegonnen werk.

Toch is er nog een optie. Dit vergt even een omslag in het denken. 
Je wilt natuurlijk het liefst in een kant-en-klaar huis. Je werkt de hele dag en in de weekenden heb je behoefte aan niets doen. Alleen, op dit moment lukt dat dus niet. En de komende jaren waarschijnlijk ook niet.  
Denk dan eens aan een huis ‘waar nog het een en ander aan moet gebeuren,’ zoals de verkopende makelaar dat dan zo mooi aanduidt. Een klus-huis dus. Een ‘opknap-huis.’ Daar ligt nog een markt open. Zo’n huis is nog betaalbaar en is voor een veel kleinere doelgroep interessant. Veel mensen zien alleen ‘wat er nog allemaal moet gebeuren,’ maar zien niet de potentie. En juist daar liggen meer kansen dan je denkt. En: je hoeft het allemaal niet zelf te doen!

Waar moet je aan denken bij een huis dat je wilt laten verbouwen?
Voordat je zo’n ‘parel-in-de-dop’ koopt, doe dan even je roze bril af en neem wat specialisten in de arm. Een klus-huis kan wat gebreken bevatten die net even niet in het zicht van jou of je aankoopmakelaar zijn. Geef een paar honderd euro uit voor een bouwtechnische keuring, dan weet je in elk geval waar je aan toe bent. Wees niet eigenwijs. Neem niet de handige zwager of oom mee, een bouwspecialist heeft de meest vernuftige apparatuur om daar te meten waar je met het blote oog niet komt. Komen er tienduizenden euro’s uit het bouwtechnische rapport omdat het dak zo lek is als een mandje of de hele vloer is aangetast door knagende insecten waardoor de balken niet meer betrouwbaar zijn, wees dan blij dat je hier nu –en niet wanneer je al gekocht hebt- mee geconfronteerd wordt. Kijk of het nog realistisch is om te verbouwen.

Lijkt het gunstig, dan kun je naar stap 2 in het proces. Je hebt een lijst gemaakt van alles wat je wilt aanpakken. Met een aannemer loop je door het huis, van hem of haar hoor je ter plekke of iets (on)mogelijk is, of dat het anders kan. Het is natuurlijk perfect dat je direct de keuken of de badkamer van je dromen kan realiseren: jouw gekozen materialen, kleuren en inbouwapparatuur. Een groot voordeel van direct verbouwen: je woont precies naar jouw wensen. 

De aannemer komt met een offerte. Jij weet dan waar je ongeveer aan toe bent qua verbouwkosten, die je meeneemt in je hypotheek. Reken altijd op een iets hoger bedrag. Soms wil je tijdens het verbouwen toch iets anders, of valt er iets tegen omdat de materialen ineens schaars en dus duurder uitvallen. Wil je uitbouwen, kijk dan ook eerst bij de gemeente of je hier een vergunning voor krijgt.

Hoe financier je een verbouwing?
Als je een spaarpot hebt, dan is dat uiteraard de gunstigste manier om dit aan de verbouwing te spenderen. Een lening bij ouders of bij een suikertante kan ook een mooie opstap zijn. Wanneer dat allemaal niet lukt, dan kun je de verbouwing financieren uit een bouwdepot. Dit is een deel van je hypotheek dat op een rekening wordt gestort en waaruit je de verbouwing kan betalen. Let op dat je niet alles zomaar kunt meefinancieren. Je hypotheekadviseur kan je daar alles over vertellen.

Nog meer voordelen 
Als je een verbouwing professioneel uit laat voeren, dan stijgt je huis meteen in waarde. De meeste winst maak je wanneer je het woonoppervlak vergroot, door een uitbouw te realiseren bijvoorbeeld. Maar ook een moderne keuken of badkamer scoort. Je investeert in de toekomst. Mits je goede materialen gebruikt, duurzame keuzes maakt en specialisten inhuurt.

‘Beunhuizen’ (de huizen die eigenhandig zijn verbouwd door niet-professionals) stijgen het minst in waarde, de afwerking en de kwaliteit laten vaak te wensen over. Hier geldt echt: goedkoop is duurkoop.

Vakmensen inhuren is daarom elke cent dubbel en dwars waard. Bovendien nemen specialisten je een hoop (keuze)stress en kopzorgen uit handen. Zij weten bovendien of je ergens subsidie op krijgt, ze hebben connecties met iedereen uit de bouwwereld en denken met je mee.

BBAN is een overkoepelend bouwbedrijf die jou in alle opzichten kan adviseren. Zij opereren vanuit één aanspreekpunt, hebben specialisten door het hele land onder hun hoede en ze zijn laagdrempelig. Ook de bouwtechnische keuring kun je door hen uit laten voeren. Zij kunnen een aannemer (mee)sturen om een offerte voor je te maken. Korte lijntjes met communicatie onderling maakt het overzichtelijk, in zo’n chaotische tijd van veel keuzes moeten maken. Dan is het erg fijn dat er een stabiele factor aanwezig is om het hoofd koel te houden. En ook een belangrijk punt: zij kunnen de kosten laag houden, juist door deze samenwerkingsverbanden. 

Vraag eens een gesprek aan, je zult verrast zijn van wat er allemaal mogelijk is. BBAN vertelt eerlijk en to-the-point wat de mogelijkheden zijn, waar de kansen liggen en hoe je het beste jouw plan uit kan voeren. Neem gerust contact met ze op. 

Advertenties

Niemand leest nog (website)teksten. EVA maakt animatie explainer video’s vanaf € 295,-.
Iets voor jouw bedrijf?
www.explainer-video.agency/nl

Jou eigentijdse dress- en/of  sophisticated casual maatshirts voor persoonlijk of representatief gebruik.
www.theshirtkitchen.com

Samen creëren we een unieke, waardevolle plek voor werk, leren en ontmoeten. Een fijne omgeving waar je het DNA ervaart en voelt.
www.aleacompany.nl

Een multidisciplinair team met expertise op het gebied van bouwkunde, – fysica, constructie, projectmanagement en technisch tekenen.
www.bovaco.net

Golfclub Hoogland Amersfoort, een prima locatie voor uw zakelijke afspraak.
www.gcha.nl

De grootste en oudste bedrijfsmakelaar van de regio Amersfoort. Bel naar 033-4550705 of ga naar www.commavastgoed.nl

Kraakverse ingrediënten, eenvoud en verfijning zorgen voor verrassende smaaksensaties.
www.bergpaviljoen.nl

BBAN Bouwbegeleiding & Advies helpt
u o.a. met het verduurzamen van uw vastgoed.

het “promoten” van “kopen” zoals Black Friday hoort daar niet bij.

Open chat
1
Kunnen wij je helpen?
Goedendag. Kunnen wij je helpen?