Waar let je op als je zelf een bedrijfspand ontwerpt? 

Wanneer je van plan bent een nieuw bedrijfspand te gaan bouwen en je wilt daar zelf een ontwerp voor (laten) ontwerpen, dan zijn er – naast de gemeentelijke eisen en het mogelijke bestemmingsplan – een aantal zaken waar je op moet letten. We helpen je graag op weg met een aantal tips, zodat je niets over het hoofd ziet. 

De buitenkant
Voor wat betreft de buitenkant is er veel om over na te denken. Mocht je van plan zijn een bedrijfspand te gaan ontwerpen, neem dan even contact met ons op, zodat we je goed kunnen adviseren. Twee weten immers meer dan één. Mocht je eigenwijs zijn en toch zelf aan de slag gaan, dan zijn hier een aantal tips om rekening mee te houden.

  1. Begin met de omgevingsfactoren. Denk hierbij aan bereikbaarheid en aanrijroutes. Vergeet ook niet de aanrijroutes tijdens de bouwfase voor bijvoorbeeld groot transport, bodemgesteldheid en het te kiezen “bouwsysteem”. De omgevingswet (welke voorlopig ingaat op 1-7-2023) bepaalt tevens bij intreden dat kantoren aan Label C moeten voldoen, dit geld zowel voor de pandeigenaar als een eventuele huurder.
  2.  Bedenk hoeveel parkeerruimte je nodig hebt en hoeveel parkeerdrukte er in de omgeving is. Je wilt niet achteraf verrast worden door “vreemdparkeerders”.
  3. Hoeveel bergingsplaatsen voor fietsen creëer je en waar? Heb je oplaadpunten nodig voor auto’s en/of e-bikes? 
  4. Houd ook rekening met vluchtmogelijkheden, de brandveiligheid, AED, enzovoorts. 
  5. Hoe duurzaam maak je je kantorenpand? Hoe ga je om met energie? leg je het dak vol met zonnepanelen? Hoe verwarm je je bedrijfspand? Welk materiaal gebruik je en verlies daarbij ook onderhoud en schoonmaken (glazenwassers, etc) niet uit het oog. 

Slim bouwen is verstandig voor het pand én de portemonnee.
Bij deze laatste tip raden we je aan om voor een “slim gebouw” te gaan. Dit is meer dan alleen een gebouw waar je hybride kan werken, het faciliteert alle activiteiten met de juiste ruimte, voorzieningen en diensten. Het begeleidt de gebruikers met een “monitoringssysteem”  en draagt daarbij mee aan duurzaamheid, welzijn en gezondheid van de werkomgeving. Voor eindgebruikers hebben slimme kantoren minder geheimen, sensoren voor bijvoorbeeld licht, geluid, luchtkwaliteit, temperatuur, vocht en aanwezigheid van mensen genereren belangrijke data. 

Bovendien kan slim ontwikkelen een goede investering zijn, wetende dat de bouwprijzen nu hoog zijn en de locaties schaars. Ook moet je hierbij denken aan de huidige problematiek rondom stikstof etc, waardoor bovenstaande zal gaan zorgen voor minder nieuwe (slimme) panden, waardoor de waarde van jouw slimme pand straks extra meerwaarde heeft.

De binnenkant
Het pand kan van buiten nog zo mooi zijn, als binnen de boel niet klopt en niet op elkaar aansluit, heb je niets aan die prachtige buitenkant. Dus hier nog enkele tips omtrent de binnenkant van je bedrijfspand.

  1. Zorg dat de kantoren logistiek op en bij elkaar passen, houd rekening met afdelingen die elkaar moeten ondersteunen. 
  2. Stem de verlichting, zonwering en ligging van de ruimtes af op de ligging van het pand.
  3. Houd rekening met het nieuwe werken, zorg voor flexplekken.
  4. Bedenk ook welke uitstraling het interieur krijgt. Werknemers die zich op hun gemak voelen op het werk, zijn productiever. 
  5. Zorg voor ontspanningsmogelijkheden en privéruimtes. 

Wanneer je dat allemaal in acht hebt genomen, kun en mag je losgaan op het ontwerp van de buitenkant. Leef je uit en zorg dat het pand aan de binnenkant, de buitenkant en in de entree de uitstraling krijgt die jij wilt. Houd daarbij rekening met je doelgroep en met je herkenbaarheid. Heb je vragen hierover en wil je sparren over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Advertenties

Jou eigentijdse dress- en/of  sophisticated casual maatshirts voor persoonlijk of representatief gebruik.
www.theshirtkitchen.com

Een multidisciplinair team met expertise op het gebied van bouwkunde, – fysica, constructie, projectmanagement en technisch tekenen.
www.bovaco.net

Niemand leest nog (website)teksten. EVA maakt animatie explainer video’s vanaf € 295,-.
Iets voor jouw bedrijf?
www.explainer-video.agency/nl

De grootste en oudste bedrijfsmakelaar van de regio Amersfoort. Bel naar 033-4550705 of ga naar www.commavastgoed.nl

Geeft inzicht in het ecologisch effect van uw project.
www.ecofect.nl

Kraakverse ingrediënten, eenvoud en verfijning zorgen voor verrassende smaaksensaties.
www.bergpaviljoen.nl

Golfclub Hoogland Amersfoort, een prima locatie voor uw zakelijke afspraak.
www.gcha.nl

Samen creëren we een unieke, waardevolle plek voor werk, leren en ontmoeten. Een fijne omgeving waar je het DNA ervaart en voelt.
www.aleacompany.nl

BBAN Bouwbegeleiding & Advies helpt
u o.a. met het verduurzamen van uw vastgoed.

het “promoten” van “kopen” zoals Black Friday hoort daar niet bij.