Ik loop vast met mijn bouwbudget, wat nu?

Wanneer je je huis aan het verbouwen bent of bezig bent met een bouwproject, kan het zijn dat je merkt dat je vastloopt met je budget. Dit kan komen door prijsstijgingen van materialen, onvoorziene omstandigheden of onrealistische budgettering. Het is in dat geval belangrijk om snel actie te ondernemen, zodat je niet verder in de problemen komt. We geven je een aantal tips die je kunnen helpen om uit deze situatie te komen.

Offertes opvragen inclusief bestek en details
Sta je nog aan het begin van je bouwproject, vraag dan offertes op bij verschillende aannemers en bouwbedrijven. Vraag hierbij ook altijd om een offerte inclusief bestek en details. Zo krijg je een goed beeld van wat er allemaal bij de bouw komt kijken en kun je de offertes goed met elkaar vergelijken. Let hierbij niet alleen op de totaalprijs, maar kijk ook naar de specificaties en kwaliteit van de gebruikte materialen.

Tekeningen
Zorg ook voor goede en gedetailleerde tekeningen. Zo voorkom je dat er tijdens de bouw onverwachte kosten ontstaan, bijvoorbeeld doordat er toch nog extra werkzaamheden nodig blijken te zijn. Zorg dat de tekeningen goed worden besproken met de aannemer, zodat deze een goed beeld heeft van wat er van hem wordt verwacht.

Laat ook een interieurontwerper meekijken bij het maken van het ontwerp. Deze kan goed meekijken met wat jouw wensen zijn en of er niet overbodige ruimtes worden gemaakt. Kan bijvoorbeeld de entree ingekort of zelfs weggelaten. Kunnen ruimtes slimmer benut worden, waardoor ruimte bespaard kan worden.

Hoe ga je om met prijsstijgingen?
Prijsstijgingen van materialen kunnen een grote impact hebben op het budget van je bouwproject. Het is dan ook belangrijk om hier tijdig op in te spelen. Let vooral op de volgende zaken:

  •  Houd de ontwikkelingen op de markt goed in de gaten. Zo kun je tijdig inspelen op eventuele prijsstijgingen.
  • Maak duidelijke afspraken met de aannemer over de prijs van de materialen en de eventuele consequenties van prijsstijgingen.
  • Zorg voor een buffer in je budget, zodat je niet direct in de problemen komt als er prijsstijgingen optreden.
  • Probeer zoveel mogelijk materiaal in te kopen voordat de prijzen stijgen, als dit mogelijk is.

Goed contracteren
Een goed contract kan veel problemen voorkomen. Het kan ook waardevol zijn om niet met één hoofdaannemer te werken, maar elk onderdeel bij een andere aannemer neerleggen. Daarmee spreid je het risico. Maak goede afspraken met je aannemer(s) en let vooral ook op deze aandachtspunten:

  • Maak duidelijke afspraken over de prijs, de betalingstermijnen en eventuele prijsstijgingen.
  • Leg vast wat er precies wordt opgeleverd en wat de kwaliteitseisen zijn.
  • Maak afspraken over de planning en eventuele consequenties als deze niet worden gehaald.
  • Leg vast wat er gebeurt als er onverwachte omstandigheden optreden tijdens de bouw.

Kijk ook eens naar de mogelijkheid om zaken die je bij de aannemer(s) hebt uitstaan, of je die zelf kunt doen. Denk hierbij tijdens een verbouwing aan sloopwerk, of bij een bouwproject aan het schilderwerk, het leggen van vloeren, etc. Dat kan aanzienlijk schelen in de kosten.

Conclusie
Kom snel in actie, wanneer je tijdens je verbouwing of bouwproject dreigt vast te lopen met je budget. Zorg voor goede offertes, gedetailleerde tekeningen, houd rekening met prijsstijgingen en maak goede afspraken met de aannemer. hierdoor kun je veel problemen voorkomen en zorg je dat het project binnen budget blijft. Het is daarnaast ook verstandig om regelmatig te evalueren hoe het project verloopt en of er nog aanpassingen nodig zijn in de planning of het budget.

Wil je advies over het plannen van je bouwproject of hulp bij je verbouwing? Neem dan contact met ons op, wij helpen je uiteraard graag!

Advertenties

Een multidisciplinair team met expertise op het gebied van bouwkunde, – fysica, constructie, projectmanagement en technisch tekenen.
www.bovaco.net

Golfclub Hoogland Amersfoort, een prima locatie voor uw zakelijke afspraak.
www.gcha.nl

Jou eigentijdse dress- en/of  sophisticated casual maatshirts voor persoonlijk of representatief gebruik.
www.theshirtkitchen.com

Kraakverse ingrediënten, eenvoud en verfijning zorgen voor verrassende smaaksensaties.
www.bergpaviljoen.nl

De grootste en oudste bedrijfsmakelaar van de regio Amersfoort. Bel naar 033-4550705 of ga naar www.commavastgoed.nl

Niemand leest nog (website)teksten. EVA maakt animatie explainer video’s vanaf € 295,-.
Iets voor jouw bedrijf?
www.explainer-video.agency/nl

Samen creëren we een unieke, waardevolle plek voor werk, leren en ontmoeten. Een fijne omgeving waar je het DNA ervaart en voelt.
www.aleacompany.nl

BBAN Bouwbegeleiding & Advies helpt
u o.a. met het verduurzamen van uw vastgoed.

het “promoten” van “kopen” zoals Black Friday hoort daar niet bij.

Open chat
1
Kunnen wij je helpen?
Goedendag. Kunnen wij je helpen?