Je woning beschermen tegen de herfst en winter

De wintertijd is weer ingegaan. Dat betekent lekker knus bij de kachel zitten terwijl buiten de wind door de bomen fluit en de regen gezellig tegen het raam tikt. Misschien dit jaar zelfs wel een witte kerst, zou dat niet leuk zijn? Maar echt genieten kun je pas als je weet dat je woning tegen de weersinvloeden bestand is. Want voor je huis zijn herfst en winter minder leuk. Met deze tips bescherm je je huis tegen extreme weersomstandigheden en voorkom je dat het een horrorwinter wordt.

Problemen door kou en nattigheid
In de zomer heb je misschien niet zo’n last van een lekkende dakgoot, een missende dakpan, of een kozijn dat wat minder strak in de lak zit. Maar als het kouder en natter wordt, kunnen kleine gebreken veel overlast geven en uitgroeien tot grote problemen. Stormschade, houtrot, lekkages en tocht zijn veel voorkomende problemen in winter en herfst. Wil je deze problemen voorkomen? Let dan vooral op de volgende punten bij het winterklaar maken van je huis.

Daken en dakgoten
Als een dak eenmaal lekt, is het vaak te laat voor een eenvoudig reparatie. Controleer daarom nu je dak op zwakke plekken en laat het repareren als dat nodig is. Let bij het controleren van je dak op de staat van het dakleer en loodaansluitingen. Wees ook alert op begroeiing. Haal mos, klimop of andere planten weg, want ze zijn vaak een bron van lekkage.

Check bij een dak dat met pannen bedekt is of alle dakpannen goed vast liggen. Ontbreken er dakpannen? Vervang ze direct! Hiermee voorkom je niet alleen lekkage, maar zorg je ook dat de pannen minder snel weg waaien tijdens een storm. Vrij liggende dakpannen zijn namelijk veel vatbaarder voor wind.

Staan er bomen in de buurt van je huis? Verwijder dan regelmatig de bladeren uit de dakgoot. Als je dat niet doet, raakt de dakgoot verstopt en kan het water niet meer via de afvoerbuis weg. Water dat over de rand van de dakgoot loopt, kan zo in je woning terechtkomen. En een lekkage is wel het laatste waar je op zit te wachten.

Kozijnen, deuren en ander houtwerk
Hout dat goed in de lak zit, wordt door de verflaag beschermd tegen vocht. Maar als de verf gaat bladderen, is het hout onbeschermd en kunnen kozijnen, deuren en gevelbekleding gaan rotten. Is je houtwerk toe aan een schilderbeurt? Wacht dan niet tot het gaat rotten, maar laat het nog voor de winter schilderen door een vakman. Zo is je hout weer voor jaren beschermd tegen regen, hagel en sneeuw.

Kranen en leidingen
Als je een buitenkraan hebt, laat dan de leiding leeglopen en sluit de kraan af voordat de vorst intreedt. Wacht je hier te lang mee, dan kunnen de leidingen kapotvriezen waardoor je later lekkages krijgt. Vergeet niet om ook de tuinslang te legen!

Bij oudere woningen lopen er vaak leidingen door de kelder of de kruipruimte. Ook die leidingen kunnen bevriezen en zo problemen veroorzaken. Dit kun je voorkomen door ze te bekleden met isolatiemateriaal. Dat is sowieso aan te raden met leidingen in onverwarmde ruimtes: het scheelt namelijk aanzienlijk in de stookkosten.

Stormschade voorkomen
Tijdens een hevige najaarsstorm kunnen schuttingdelen, boomtakken en tuinmeubels gaan rondvliegen. Voorkom schade door tuinmeubels vast te zetten of berg ze op in een tuinhuis of schuur. Zet loszittende schuttingplanken vast en vervang eventuele rotte palen. Snoei takken van bomen als ze nog blad dragen; dat scheelt je het opruimen van de bladeren.

Verwarming en isolatie
De meeste moderne huizen zijn goed geïsoleerd. Is je woning al wat ouder, dan kun je last hebben van kou en tocht. Door te investeren in isolatie maak je het binnenshuis lekker behaaglijk en ga je bovendien minder energie verbruiken. Laat elk jaar je verwarmingsinstallatie controleren door een cv monteur. Je kunt hier beter niet mee wachten tot de eerste vorst intreedt. Dan zet namelijk iedereen tegelijk zijn verwarming aan en krijgen installatiebedrijven het druk. De kans dat je dan snel aan de beurt bent, is een stuk kleiner.

Wil je een persoonlijk advies over het isoleren of verduurzamen van je woning? Neem dan contact op met een specialist van BBAN. Wij helpen u verstandige keuzes te maken en staan garant voor een goed resultaat. Bel 033 – 456 31 95 of mail naar info@bban.nl.

Advertenties

Golfclub Hoogland Amersfoort, een prima locatie voor uw zakelijke afspraak.
www.gcha.nl

Jou eigentijdse dress- en/of  sophisticated casual maatshirts voor persoonlijk of representatief gebruik.
www.theshirtkitchen.com

Niemand leest nog (website)teksten. EVA maakt animatie explainer video’s vanaf € 295,-.
Iets voor jouw bedrijf?
www.explainer-video.agency/nl

De grootste en oudste bedrijfsmakelaar van de regio Amersfoort. Bel naar 033-4550705 of ga naar www.commavastgoed.nl

Een multidisciplinair team met expertise op het gebied van bouwkunde, – fysica, constructie, projectmanagement en technisch tekenen.
www.bovaco.net

Kraakverse ingrediënten, eenvoud en verfijning zorgen voor verrassende smaaksensaties.
www.bergpaviljoen.nl

Samen creëren we een unieke, waardevolle plek voor werk, leren en ontmoeten. Een fijne omgeving waar je het DNA ervaart en voelt.
www.aleacompany.nl

BBAN Bouwbegeleiding & Advies helpt
u o.a. met het verduurzamen van uw vastgoed.

het “promoten” van “kopen” zoals Black Friday hoort daar niet bij.

Open chat
1
Kunnen wij je helpen?
Goedendag. Kunnen wij je helpen?