De op hol geslagen huizenmarkt. Laat u niet gek maken!

Het afgelopen jaar veranderde de huizenmarkt gigantisch. Daar waar de kopers het eerder voor het zeggen hadden (zij bepaalden wanneer de bezichtiging plaats vond, zij wilden nog een paar keer kijken alvorens ‘misschien wel’ een bod uit te brengen), zegevieren huizenverkopers de schaarste op de markt in de grote steden. Zij hebben alle macht en gebruiken deze dan ook. Er worden hoogstens twee kijkmomenten gepland waarop hordes mensen door het huis lopen. Lukt het voor u niet om dan te kijken: pech. De kans is groot dat het huis verkocht wordt tijdens of direct na de bezichtiging en ook nog voor de vraagprijs of meer.

In de angst het huis te missen laten kopers vaak de voorwaarden vallen om zo meer kans te maken het huis te kunnen kopen. Dit wordt ze dan ook vaak fijntjes door de verkopende makelaar onder de neus gewreven: mensen zonder voorbehouden gaan voor, punt. Dan loopt de verkoper namelijk het minste risico én hij heeft drie dagen na het tekenen van de koopakte door beide partijen alle zekerheid dat zijn huis verkocht is.

Neem het risico niet
Onverstandig om de voorbehouden van financiering te laten vallen. Stel dat de financiering toch niet rond komt, om welke reden dan ook. Dat kan in een klein –over het hoofd gezien- hoekje zitten, zelfs door een financieel adviseur. De banken worden steeds strenger en eisen meer en meer documenten. Is een hypotheek om welke reden dan ook toch niet mogelijk en zijn er geen voorwaarden gesteld bij de onderhandeling, dan moet de boete van 10% van de koopsom wel betaald worden.
Laat alles voor alle zekerheid door een financieel adviseur van te voren uitzoeken. En weet dat er altijd extra kosten bijkomen. Een deel eigen geld is noodzakelijk, het huis wordt vanaf 2018 tot maximaal 100% gefinancierd. De 2% kosten-koper moet dus al uit eigen middelen worden betaald, evenals een deel van de bijkomende kosten, zoals de financiering (de hypotheek, de notaris, soms de NHG, de taxatie, de aankoopmakelaar). Al gauw loopt dat op naar 4 á 5% van de koopsom van het huis.

Een bouwtechnische keuring is een noodzakelijke informatiebron
En wat te bedenken van een bouwtechnische keuring? Bij een bezichtiging gaat een koper niet onder de vloer liggen. Misschien zijn de balken verrot, er kan zwam of schimmel aanwezig zijn, of boktor die er huist. Dat zie je niet bij een vluchtige bezichtiging. Doe maar rustig een paar duizend euro bij de koopsom op, wanneer de vloer is aangetast.
Een koper weet niet waar er asbest in een huis zit, of er nog stokoude leidingen lopen die de gezondheid aan kunnen tasten. De lekkageplekken voor lief nemen is ook niet erg handig, waar komt dit vandaan? Hoe lang kan het dak nog mee? Zijn die scheuren in de gevel gevaarlijk of is er mee te leven?

Het bouwtechnische rapport is een belangrijk document
Allemaal belangrijke vragen om mede een koopsom te bepalen. Er kunnen duizenden euro’s tevoorschijn komen aan direct noodzakelijk uit te voeren (herstel)werkzaamheden. Dit bouwkundige rapport is, ook voor de hypotheekverstrekker, een belangrijk document voor een koper. Het bewijst zwart op wit in welke staat het huis zich bevindt, welke kosten er aan onderhoud bij komen, maar ook wat er staat te gebeuren in de komende jaren. Als er een nieuw dak geplaatst moet worden binnen vijf jaar, dan is het voor een koper handig om dit nu al te weten. Ook dit is namelijk een grote kostenpost.

Laat de bouwtechnische keuring buiten de voorwaarden vallen
Om de verkoper tegemoet te komen, kan de bouwtechnische keuring buiten de voorwaarden blijven en binnen de drie dagen bedenktijd plaats vinden. De koper mag immers zonder opgaaf van redenen de koop ontbinden binnen deze dagen. Wanneer een bouwtechnische keuring dusdanig slecht uitvalt dat de koper van de koop af ziet bijvoorbeeld. Of er wordt overnieuw onderhandeld om de koopsom omlaag te brengen. De bouwinspecteur moet dan wel mee kunnen werken met de haast die het biedt: binnen de drie dagen nadat de koopakte door beide partijen is getekend moet én de keuring plaats vinden, én het rapport af zijn.

Kortom, u loopt in deze markt kans om uw droomhuis voor uw neus verkocht te zien worden, vaak voor een veel te hoge prijs. Neem geen risico’s, neem adviseurs in de arm die hier dagelijks mee te maken hebben, zoals een bouwtechnisch inspecteur, een financieel adviseur en een aankoopmakelaar. Zij kijken voorbij uw roze bril en behoeden u voor onvoorziene ellende. Zij verdienen hun courtage meer dan dubbel en dwars voor u terug.

Heeft u snel een bouwtechnisch rapport nodig? Laat het ons weten, wij nemen alle bouwtechnische zorg voor u uit handen.

Advertenties

Een multidisciplinair team met expertise op het gebied van bouwkunde, – fysica, constructie, projectmanagement en technisch tekenen.
www.bovaco.net

Niemand leest nog (website)teksten. EVA maakt animatie explainer video’s vanaf € 295,-.
Iets voor jouw bedrijf?
www.explainer-video.agency/nl

Kraakverse ingrediënten, eenvoud en verfijning zorgen voor verrassende smaaksensaties.
www.bergpaviljoen.nl

Geeft inzicht in het ecologisch effect van uw project.
www.ecofect.nl

Samen creëren we een unieke, waardevolle plek voor werk, leren en ontmoeten. Een fijne omgeving waar je het DNA ervaart en voelt.
www.aleacompany.nl

De grootste en oudste bedrijfsmakelaar van de regio Amersfoort. Bel naar 033-4550705 of ga naar www.commavastgoed.nl

Golfclub Hoogland Amersfoort, een prima locatie voor uw zakelijke afspraak.
www.gcha.nl

Jou eigentijdse dress- en/of  sophisticated casual maatshirts voor persoonlijk of representatief gebruik.
www.theshirtkitchen.com

BBAN Bouwbegeleiding & Advies helpt
u o.a. met het verduurzamen van uw vastgoed.

het “promoten” van “kopen” zoals Black Friday hoort daar niet bij.