Nu is de tijd voor een zwembad in de tuin!

Droom jij ook wel eens van je eigen zwembad in de tuin? Zodat je ’s zomers baantjes kunt trekken in de heerlijke omgeving van je eigen achtertuin? Of gezellig onder de parasol genieten terwijl de kinderen of kleinkinderen elkaar natspatten, een fris drankje binnen handbereik? Dan is het nu tijd om te stoppen met dromen en aan de slag te gaan. Dit is namelijk dé tijd van het jaar om een zwembad aan te leggen!

Het voorjaar is eindelijk begonnen en de kou verdwijnt langzaam maar zeker uit het land. Bij veel mensen gaat het al weer kriebelen. Zij brengen de tuin in gereedheid om straks lekker buiten te kunnen zitten. Wie slim is kijkt ook al wat verder vooruit, want voor je het weet staat de zomer weer voor de deur. Als je dan van je eigen zwembad wilt genieten, is het nu tijd in actie te komen:

  • Het is nog te koud om nu al in de tuin te zitten, dus van de werkzaamheden je nu nu niet zo veel last
  • Zwembadbouwers hebben nu nog voldoende ruimte in de agenda
  • Zwembadleveranciers hebben nog ruime voorraden, dus genoeg keus en overzichtelijke levertijden
  • Als straks het bad geplaatst is, komt in de tuin net weer alles in bloei en kun je volop van de tuin en het bad genieten

Voordat je met de aanleg van je zwembad aan de slag kunt gaan, zal je in elk geval over de volgende zaken moeten nadenken:

Wat voor soort zwembad wil ik?
Ingegraven, bovengronds, vierkant, rond, ovaal, overdekt… Heb je er wel eens op gelet hoe veel verschillende soorten zwembaden er zijn? Welk zwembad het beste bij jou past, hangt helemaal van je wensen en situatie af. Grofweg onderscheiden we de drie types zwembaden: bouwkundige zwembaden, polyester zwembaden en opzetzwembaden. Elk type zwembad heeft zo zijn voor- en nadelen.

  • Een bouwkundig zwembad wordt gemaakt van kunststof blokken die volgestort worden met beton. Het wordt met tegels of folie bekleed. Met een bouwkundig zwembad kun je alle kanten op: formaat, kleur en afwerking worden volledig op jouw wensen afgestemd. Bovendien is dit type zwembad optimaal geïsoleerd en zeer duurzaam. 
  • Polyester zwembaden zijn voorgevormde polyester kuipen die in de grond worden ingegraven. Ze zijn goed geïsoleerd en verkrijgbaar in talloze vormen, maten en kleuren. Polyester zwembaden kunnen voorzien worden van opties, zoals een jetstream, verschillende soorten verwarming en afdekking.
  • Opzetzwembaden kunnen bovengronds geplaatst worden of (gedeeltelijk) worden ingebouwd. Boven de grond plaatsen betekent dat dit zwembad in de wintermaanden de stalling in kan. Zo heb je ruimte voor andere dingen in de tuin of op het terras. Opzetbaden zijn leverbaar in diverse vormen en afmetingen. Ze kunnen worden voorzien van filter, verlichting en andere techniek. 

Waar wil ik mijn zwembad hebben?
Hoe groter je tuin, des te meer keuze je hebt voor de ligging van het zwembad. Dat is iets om goed over na te denken. Hou bijvoorbeeld rekening met de ligging ten opzichte van de zon. Niet alleen omdat je zelf graag in de zon wilt zitten, maar ook omdat de zon het zwembadwater verwarmt en je daarmee veel energie kunt besparen. Ook de wind is een factor om rekening mee te houden. Voor bepaalde technieken is een technische ruimte nodig. Ook daarmee dien je rekening te houden als je de plek van jouw zwembad bepaalt. 

Kan ik zo maar beginnen met graven?
Als je de plek eenmaal gekozen hebt, is het misschien verleidelijk om direct te beginnen met graven. Niet doen. Je weet immers niet wat er onder de grond ligt aan leidingen. Zonder graafmelding mag je sowieso niet gaan graven. En soms moet er voor de aanleg van het zwembad geheid worden, voordat er beton kan worden gestort. Het is dus verstandig om hierbij advies in te winnen.

Techniek en afwerking
Afhankelijk van het type zwembad, kun je kiezen voor verschillende afwerkingen. Denk daarbij aan randstenen om het bad, een RVS trap en een overkapping. Die houdt ook nog eens de warmte vast, zodat je bespaart op verwarmingskosten. Qua techniek zijn er opties als verlichting, verwarming en filtersystemen te kiezen. Ook luxe voorzieningen als een jetstreaminstallatie kun je overwegen. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Wat kost een zwembad?
Met zo veel verschillende mogelijkheden zal je begrijpen dat er geen algemene richtprijs voor een zwembad te geven is. Met alleen de aanleg van het zwembad ben je er bovendien nog niet. Veel mensen verkijken zich op de kosten voor onderhoud en energie. Die zijn zeer afhankelijk van de keuzes die je maakt.

Deskundig advies
Je ziet het: bij de aanleg van een zwembad komt wel het een en ander kijken. Het is zeker niet iets wat je even in een dagje doet. En hoewel je de nodige voorbereidingen zelf kunt treffen, is het verstandig om er een expert bij te betrekken. Zo voorkom je onnodige kosten en teleurstellingen.

Verheug jij je al op de eerste poolparty in je eigen zwembad?
Neem dan vandaag nog contact met ons op of download voor meer informatie onze special Toffe Tuinen. Onze ervaren zwembadbouwers zullen je deskundig adviseren en begeleiden bij de realisatie van die spetterende droom. Neem contact op via info@bban.nl , bel 033 – 456 31 95 of vul ons contactformulier in.

Advertenties

Kraakverse ingrediënten, eenvoud en verfijning zorgen voor verrassende smaaksensaties.
www.bergpaviljoen.nl

Een multidisciplinair team met expertise op het gebied van bouwkunde, – fysica, constructie, projectmanagement en technisch tekenen.
www.bovaco.net

De grootste en oudste bedrijfsmakelaar van de regio Amersfoort. Bel naar 033-4550705 of ga naar www.commavastgoed.nl

Golfclub Hoogland Amersfoort, een prima locatie voor uw zakelijke afspraak.
www.gcha.nl

Niemand leest nog (website)teksten. EVA maakt animatie explainer video’s vanaf € 295,-.
Iets voor jouw bedrijf?
www.explainer-video.agency/nl

Geeft inzicht in het ecologisch effect van uw project.
www.ecofect.nl

Samen creëren we een unieke, waardevolle plek voor werk, leren en ontmoeten. Een fijne omgeving waar je het DNA ervaart en voelt.
www.aleacompany.nl

Jou eigentijdse dress- en/of  sophisticated casual maatshirts voor persoonlijk of representatief gebruik.
www.theshirtkitchen.com

BBAN Bouwbegeleiding & Advies helpt
u o.a. met het verduurzamen van uw vastgoed.

het “promoten” van “kopen” zoals Black Friday hoort daar niet bij.