Klantgesprek in het kader van verduurzaming

Alette: Wij zijn Alette Groothuis en Gerard Coumou, Wij wonen inmiddels 35 jaar in onze doorzonwoning in IJsselstein. Daar wonen we samen nog steeds met veel plezier. We hebben een tijdje geleden gekeken of we elders zouden gaan wonen, maar hoewel we samen 150 jaar oud zijn, wilden we nog niet naar een bejaardenwoning, waar geen leven is. We houden erg van deze buurt waar van alles door elkaar woont. Dat was de reden dat we toch in dit huis zijn blijven wonen en de reden dat we zijn gaan kijken “wat gaan we dan doen” en hoe kunnen we het een beetje beter nalaten.

Gerard: Ja ja, en een eigen tuintje hebben.. en trap blijven lopen. Als je op een appartement komt, loop je in principe geen trap meer. Dan ga je hard achteruit, hoorde ik van mijn fysio.

Welke aanpassingen zijn er gedaan tijdens het verbouwen om bij te dragen aan een milieubewuste omgeving?

Alette: Dat zijn er nogal wat. We hebben de zolder geïsoleerd met 14 cm steenwol, we hebben boven aan de achterzijde en beneden aan de voorzijde van ons huis de ramen vervangen naar HR ++ glas. We hebben vloerisolatie aangebracht, het glas in de lichtstraat hebben we zonwerend gemaakt. We zijn van gas naar inductie koken gegaan, het warm water komt nu via de quooker, dus elektrisch, we hebben voorbereidingen getroffen voor een eventuele warmtepomp en het CV-netwerk is van dik- naar dunwandig gegaan, met een groot deel isolatie, behalve in het zicht. 

We vonden het wel spannend, om zo’n investering te doen in je vertrouwde woning. In een gesprek met onze kinderen over deze grote ingreep adviseerde onze zoon om een bouwbegeleider in de arm te nemen. Dit was te groot voor onszelf om te doen, ondanks ons organisatietalent. Daar had hij gelijk in. 

Hoe verliep het verbouwproces met specifieke aandacht voor eventuele uitdagingen en oplossingen die zijn toegepast om te verduurzamen?

Alette: In het begin verliep dat wel moeizaam, want de eerste tegenslag was dat na onderzoek bleek dat de cementvloer, die eerst op 3 tot 5 centimeter was geschat, uit een soort 50 jaar oude luchtbetonnen broodjes bestond en maar 1,5 centimeter dik was. Dat bleek hard werken voor de mannen. Er kwam ook een gasleiding tevoorschijn in het zicht, dus die moest vervangen worden. De leidingen op de zolder moesten ineens toch anders gelegd… Je werkt in bestaande bouw, dus je hebt niet zo’n mooi technisch geraamte als bij nieuwbouw. Bij nieuwbouw houd je rekening met duurzaamheid, dat plan je in. Hier moet je improviseren. Het was elke keer weer spannend als we kwamen kijken. Wat is er nu gebeurd, waar liepen ze tegenaan, dat soort vragen. 

Gerard: In mijn beleving heeft het ook wel iets langer geduurd dan we eerst dachten, want vooral in het begin met die ellende van de vloer verloren we tijd, maar het is toch allemaal goed gekomen. Het was wel ideaal dat we iemand hadden die steeds contact zocht met de aannemer en met ons. Dat vonden we erg prettig.

Wat motiveerde jullie in de keuze voor BBAN bij deze verbouwing en welke bijdrage leverden zij aan het verduurzamingsproces?

Alette: We hebben eerst in de omgeving gegoogeld, maar we werden overal afgewezen omdat men het projectje te klein vond. Toen we wat breder zochten, kwamen we bij BBAN uit. Op de site zagen we dat BBAN ook allerlei grote projecten deed. We vroegen  René (Verlaan) of zo’n doorzonwoning niet een te klein project was voor hen. Hij gaf aan er wel over na te willen denken en hij ging uiteindelijk akkoord. 

Gerard: Het leuke was, dat het ook meteen klikte tussen ons en René. Dat is belangrijk. Zij hebben de expertise, maar je wil ook ontzorgd worden en daar een goed en fijn gevoel bij hebben. 

Alette: We waren ook heel tevreden dat zij het model hadden met een technische omschrijving, voordat je start en een aannemer zoekt. BBAN heeft voor de start zijn hele netwerk ingezet voor lekdetectie, asbest dat verwijderd moest worden, keuze voor de vloerverwarming, dat soort dingen. In die voorfase is veel tijd gaan zitten, maar dat heeft uiteindelijk de winst opgeleverd, dat we nu hebben wat we willen hebben. We zeggen nu ook tegen iedereen “als je iets doet, doe het niet meer alleen”.  

Op welke manier heeft de samenwerking met BBAN het verduurzamingsdoel van het verbouwingsproject ondersteund?

Alette: Vooral het helpen met het maken van keuzes ten aanzien van de materialen; wat kan wel en wat niet. Een voorbeeld: er werd in eerste instantie geroepen dat er geen extra isolatie nodig was onder de vloerverwarming. Maar Gerard wilde niet dat de kruipruimte verwarmd zou worden, waarop René zich hard heeft gemaakt dat die isolatie er wel kwam. Op de zolder steenwol in plaats van PUR, dat soort dingen. En meedenken binnen het budget, ook niet onbelangrijk. Meekijken naar wat wel en niet echt belangrijk is, wat moet er persé en wat niet. Zo hebben we de badkamer niet aangepakt op advies van BBAN omdat we dan budgettair niet uit zouden komen. 

Gerard: Ik vond het meteen al erg prettig, dat er met zo’n projectbegeleider een veel groter netwerk van contacten ontstaat. Dat vond ik wel hét grote voordeel, dat we samen met René konden kiezen wie de meest geschikte partner zou zijn voor de ene en wie voor een andere klus. Daar heb je als particulier totaal geen zicht op. 

Zijn er waardevolle lessen geleerd tijdens het project met betrekking tot zowel de samenwerking met BBAN als de algemene aanpak om  te verduurzamen?

Alette: We hebben met René besproken dat ook bij kleine projecten als deze een vooroplevering toch zinvol is. In eerste instantie lijkt alles ok, maar bij de oplevering bleek dat het toch allemaal iets te snel was gegaan. De communicatie gaandeweg zo’n project zal ook wel altijd een punt blijven. Ondanks het feit dat we vaak hier waren is en blijft dat een punt van aandacht. Wanneer de mannen hier aan het werk zijn en er keuzes gemaakt moeten worden, is het wel prettig als dan met de klant gebeld wordt en niet de keuze voor ons gemaakt wordt. Daar liepen we wel een paar keer tegenaan.   

Gerard: Dit soort berichten kwamen dus niet van de aannemer. Dan is het wel heel prettig dat we René een berichtje konden sturen, waarop hij direct contact zocht en de juiste oplossing regelde. Dat gaf ons heel veel vertrouwen.

Alette: Ook in de afronding nu, met de laatste restpuntjes met de aannemer, blijft René ook actief. Dat is wel heel prettig. Hij kijkt in de CC mee en geeft aan dat wanneer er nog iets moet gebeuren hij dit zal oppakken. Hij volgt alles tot de allerlaatste punten zijn weggewerkt. 

Is er nog iets dat jullie zouden willen delen?

Gerard: Ik wil nog zeggen dat dit project zonder begeleiding totaal onmogelijk zou zijn geweest, voor ons tenminste. Ik zag eigenlijk enorm op tegen dit project, maar door de begeleiding van BBAN en René in het bijzonder ben ik enorm gerustgesteld en had ik vertrouwen in de goede afloop. Mijn zoon had daar dus geweldig gelijk in!

Het klantgesprek is ook te beluisteren op Spotify! Volg ons om op te hoogte te blijven van nieuwe afleveringen.

Advertenties

Kraakverse ingrediënten, eenvoud en verfijning zorgen voor verrassende smaaksensaties.
www.bergpaviljoen.nl

Golfclub Hoogland Amersfoort, een prima locatie voor uw zakelijke afspraak.
www.gcha.nl

Jou eigentijdse dress- en/of  sophisticated casual maatshirts voor persoonlijk of representatief gebruik.
www.theshirtkitchen.com

De grootste en oudste bedrijfsmakelaar van de regio Amersfoort. Bel naar 033-4550705 of ga naar www.commavastgoed.nl

Een multidisciplinair team met expertise op het gebied van bouwkunde, – fysica, constructie, projectmanagement en technisch tekenen.
www.bovaco.net

Niemand leest nog (website)teksten. EVA maakt animatie explainer video’s vanaf € 295,-.
Iets voor jouw bedrijf?
www.explainer-video.agency/nl

Samen creëren we een unieke, waardevolle plek voor werk, leren en ontmoeten. Een fijne omgeving waar je het DNA ervaart en voelt.
www.aleacompany.nl

BBAN Bouwbegeleiding & Advies helpt
u o.a. met het verduurzamen van uw vastgoed.

het “promoten” van “kopen” zoals Black Friday hoort daar niet bij.

Open chat
Kunnen wij je helpen?
Goedendag. Kunnen wij je helpen?