De woorden ‘energietransitie’ en ‘verduurzamen van woningen’ zal niemand onbekend in de oren klinken. Het verduurzamen is beter voor het klimaat, maar uiteindelijk ook beter voor je eigen portemonnee. Deze verduurzaming van woningen zal ook moeten plaatsvinden bij panden in het beheer van een VvE. Echter, kun je hier niet ‘even’ een dak isoleren of een vloer vervangen. Bij woningen in beheer van een VvE komt even iets meer kijken.
Hoe pak je het aan en wat ga je doen?
Het gaat vooral om een goede planning. Om zomaar aan de linkerkant te beginnen en dan alle panden op een rijtje afwerken kan natuurlijk, maar is niet aan te raden. Zo hebben tussenwoningen alleen voor- en achtergevels, dus daar zijn de kosten en de tijd die nodig is veel lager dan bij hoekwoningen. Het verduurzamen van panden in beheer van een VvE vergt dus een gezamenlijke aanpak. Ook voor de inkoop is dit het meest rendabel.
Ook is het uiteraard budgetafhankelijk. Sommige maatregelen dragen sterker bij aan het terugdringen van het energieverbruik dan andere. Daar kun je tussen kiezen. Die keuze is mede afhankelijk van hoeveel geld die de VvE hiervoor in haar meer jaren onderhoudsplan gereserveerd heeft. De meest voor de hand liggende keuzes zijn het isoleren van het dak, de gevel of de spouwmuur, de vloer of bodem en het vervangen van het glas door isolerend glas al dan niet met de panelen in de ruiten. Je kunt ook denken aan isolerende deuren.
Daarnaast kun je overwegen om het volgende te plaatsen:
- een energiezuinig ventilatiesysteem:
- het dynamisch waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem:
- energiedisplays
- slimme thermostaten
Verder zijn ook warmtepompen, zonnecollectoren en het aansluiten op een warmtenet opties om te verduurzamen. Alle bovenstaande maatregelen worden door de overheid onder voorwaarden gesubsidieerd. Zonnepanelen zijn overigens geen maatregel om energie te besparen, maar dragen wel bij aan de transitie van aardgas naar stroom als energiebron.
Denk er ook aan de werkzaamheden ‘No Regret’ uit te voeren, dus in de juiste volgorde. Een voorbeeld daarvan is het plaatsen van zonnepanelen. Wanneer je die wilt gaan plaatsen op je dak, zorg er dan voor dat eerst de buitenzijde van het dak wordt geïsoleerd, voordat je de zonnepanelen aanbrengt.
Subsidie?
Voor het subsidiëren is het van belang dat je ook kijkt naar de isolatiewaarde van het isolatiemiddel. Omdat niet iedere VvE de kennis zelf in huis heeft is het goed te weten dat een stuk bouwbegeleiding ook gesubsidieerd kan worden. Er kunnen andere subsidieregels van toepassing zijn bij verduurzamingsmaatregelen. Dat kan afhankelijk zijn van de plaats waar het complex van de VvE staat. Soms vraagt de overheid een vergunning voor de geplande werken in het kader van het bouwbesluit.
Voor een deel van de verduurzamingswerken kun je naast subsidie ook geld lenen bij de overheid om de verduurzamingswerken uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het energiezuinig maken van de een liftinstallatie. De SubsidieExpert van BBAN heeft ervaring met het aanvragen van subsidie voor het verduurzamen van VvE’s. Hij kan ook op de ledenvergadering verschijnen om een presentatie te geven en vragen vanuit de leden te beantwoorden.