Het energielabel voor woningen raakt steeds meer ingeburgerd in de woningmarkt. Het systeem om woningen te classificeren op energieprestaties is ingevoerd in 2006 en was voor veel mensen lange tijd nog een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Maar tegenwoordig houden steeds meer consumenten rekening met de energieprestaties van een huis bij aan- en verkoop. Waarom zou je investeren in een beter energielabel?
1. Zuinige woning brengt meer op
Recente onderzoekscijfers laten zien dat huizen met een hogere milieuscore Gemiddeld 2 procent meer opleveren dan vergelijkbare woningen met een lager label. Dat betekent bij een gemiddelde woningwaarde dus een stijging in de verkoopprijs van zesduizend euro. Daarbij komt dat woningen met een beter energielabel sneller worden verkocht: woningen met energielabel A of B staan gemiddeld een maand korter in de verkoop dan andere woningen. Tel uit je winst.
2. Lagere rente bij duurzame woning Het energielabel blijkt ook voor banken een interessante factor te zijn. Niet alleen kun je bij aankoop van een energiezuinige woning vaak een hogere hypotheek krijgen, er zijn zelfs hypotheekverstrekkers die rentekorting geven wanneer je duurzame investeringen doet in je woning.
3. Subsidies voor energiebesparing Ook de overheid draagt bij aan het stimuleren van energiebesparende maatregelen. Veel provincies en gemeentes hebben bijvoorbeeld eigen subsidies en goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen.
4. Lagere CO2-uitstoot Naast alle financiële argumenten is er natuurlijk één reden om te verduurzamen die alle andere overstijgt: het milieu. Energiebesparing betekent CO2-reductie. Dat is bittere noodzaak in de strijd tegen klimaatverandering.
In zes stappen van energielabel G naar A Hoe zorg je nu dat je energielabel verbetert? In het energielabel worden alle factoren die van invloed zijn op het energieverbruik van de woning meegenomen: isolatie, ventilatie en de aanwezige installaties. Het heeft als doel om woningeigenaren te stimuleren tot het nemen van duurzame maatregelen. Dat blijkt dus steeds beter te lukken, ook al omdat dergelijke maatregelen steeds beter beschikbaar en betaalbaarder worden. Zaken als een hogere rendementsketel, vloerisolatie en zonnepanelen zijn relatief eenvoudige manieren om je huis zuiniger te maken. Doordat ze direct effect hebben op je energierekening, verdien je de investering bovendien op termijn weer terug. Hieronder vind je hoe je in 6 stappen van energielabel G naar energielabel A kan stijgen.
Wacht niet langer met verduurzamen
Nu is de tijd om te investeren in een energiezuinige woning. Wij helpen je graag. Wil je meer weten over het energielabel, een energielabel aanvragen of wat het isoleren van jou woning betekent voor het energielabel? Download onze specials: Energielabels en Duurzame Daken of neem contact met ons op. Uiteraard informeren wij jou ook over lopende subsidies zodat de terugverdientijd voor een energiemaatregel korter wordt. Bel met BBAN: 033 – 4563195.