BBAN BOUWBEGELEIDING & ADVIES
Uw partner in bouwen en verbouwen
de BBAN Groep | particulier

De nieuwste technologie in huis? Neem het mee in je bouwplannen!

technologie-in-huis
 

Nog voordat je huis gebouwd wordt, is het handig om na te denken over je woonwensen voor nu en in de toekomst. Deze kun je meenemen in je bouwplan, als je bijvoorbeeld een slim raam wilt in plaats van een standaard raam. Of slimme stopcontacten, elektrisch koken, zonnepanelen. 
Verstandig om dit allemaal voorafgaand aan de bouw onderzocht te hebben, dan kan het meegenomen worden in de tekeningen en het bestek. 

Dat in bijna elk nieuwbouwhuis garagedeuren, lampen en meters met je mobieltje bediend kunnen worden, is zo’n beetje oud nieuws. Maar de technologie is razendsnel en bedenkt steeds meer foefjes om je woongenot efficiënter, veiliger, comfortabeler en eigenlijk je hele leven gemakkelijker te maken. 

Slimme meters en slimme ramen

Wat dacht je van een raam in je huis, waar een sensor in zit die data verzamelt? Hij voorspelt bijvoorbeeld het weer voor je. Handig, zo’n waarschuwing, wanneer je raam wagenwijd open staat en er storm op komst is. Het raam vraagt je vriendelijk via je telefoon hem te sluiten, voordat de vloerbedekking doorweekt is of je houten vloer krom. Of je raam het kozijn uit vliegt. 

Maar ook wanneer er teveel koolstofdioxide (CO2) in het huis zit, het raam dit ontdekt en je netjes, doch dringend vraagt om de ramen zo snel mogelijk open te zetten. Het zou zomaar eens een levensreddende actie kunnen zijn. 

Je telefoon is een allround afstandbediening

Het slimme stopcontact (de slimme stekker) geeft ook wat extra veiligheid. Deze kun je op afstand bedienen. Wanneer je je lampen er op aansluit, kun je ze aandoen wanneer je wilt en waar je ook bent. Inbrekers slaan liever een huis over waar flink licht brandt. 

Extra leuk gadget die al langer bestaat is natuurlijk de timer die ervoor zorgt dat je wakker wordt van de geur van verse koffie, op het moment dat jij dat wilt. Met een knapperig broodje uit de broodbakmachine erbij natuurlijk. Want die heb je ook meteen maar aangesloten. 

Het allernieuwste koelkastmodel in je keuken (hij is bijna op de markt) is geniaal. Door middel van vier camera’s aan de binnenkant registreert de koelkast zelf wat er nog aan levensmiddelen ligt en wat er nodig is. Hij kan zelfs online de boodschappen bestellen, of hij stelt een recept samen van de producten die je nog hebt liggen. 
En ook leuk: door middel van een ingebouwd scherm op de deur kun je ook nog via wifi je recept opzoeken, of life je favoriete tv-kookprogramma volgen. 

Het aardgas. Wat zijn de alternatieven?
Steeds meer nieuwbouwhuizen worden gasloos afgeleverd. Het loont de moeite om de alternatieven goed uit te pluizen. Verschillende huishoudens qua aantal bewoners en woonwensen. Voor elk wat wils. Ook hier is niets generiek, maar alles wordt afgestemd op de behoefte van de bewoner. Ook hier geldt: neem voordat de bouw begint een beslissing, dan kan rekening mee worden gehouden met ruimtes, uitsparingen of gleuven in de vloer. 

Neem je een inbouwkeuken, denk dan na over hoe je wilt koken. Op elektrisch koken-gebied kun je de verschillen tussen keramisch- en inductiekoken eens onderzoeken: welke manier van koken past het beste bij jullie wensen? 
Mocht je nou niet echt een keukenprins(es) zijn: er zijn inmiddels intelligente inductiekookplaten met een kooksensor die aan de pan bevestigd wordt. Met als gevolg nooit meer verbrand eten, deze reguleert namelijk zelf de hitte. 

Kortom: pluis de nieuwste snufjes op technologie-gebied al uit voordat de bouw van je huis begint. Kijk waar de behoefte in het gezin ligt. Dit bespaart je achteraf nogal wat extra kosten en tijd. Praat eens met wat specialisten, zij adviseren graag. 

Is jouw huis al geschikt voor een warmtepomp? Tot 2021 subsidie van de overheid! 

warmtepomp
 

Elektrisch verwarmen, koken en rijden: we kunnen er haast niet meer onderuit. De aardgas verdwijnt langzaam. En we willen allemaal wel een steentje bijdragen aan een duurzame wereld voor de generatie die na ons komt. Toch? 

Maar we willen ook een lekker verwarmd huis. Een duurzame oplossing hiervoor is de aanschaf van een warmtepomp. Hiermee draag je flink bij aan het verminderen van het klimaatprobleem. Zou je ook nog elektrisch gaan koken, dan woon je aardgas-vrij! En als je nú een warmtepomp koopt, kun je –tot 2021- subsidie krijgen. De hoogte hiervan is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen.

Kijk eens op https://mijn.rvo.nl/investeringssubsidie-duurzame-energie-ISDE-particulieren voor meer informatie, de voorwaarden en de subsidieaanvraag. 

Waarom is een warmtepomp duurzaam?
Zo’n pomp haalt zijn benodigdheden uit de buitenlucht, het grondwater, de bodem. Hij verzamelt dus de warmte buiten je huis, om het binnen weer af te geven. Dit kan bij elke buitentemperatuur. Je stroomverbruik neemt dus wel toe, maar je gasverbruik neemt aanzienlijk af en daardoor wordt de CO2-uitstoot verminderd, wat uiteindelijk het doel is.

Er zijn drie soorten warmtepompen
Je kunt kiezen uit 3 soorten waterpompen voor verschillend gebruik. Lees hieronder welke pomp het meest geschikt is voor jouw huis. 

 • De volledig elektrische warmtepomp

Ook wel combi-, of all electric-pomp genoemd. Deze verwarmt je hele huis en zorgt voor al het warme water. 
Wanneer je CV-ketel zo’n 13 jaar of ouder is, is dit de beste keuze. Je moet in de komende jaren sowieso je ketel vernieuwen.
Deze volledige pomp is alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen en voor huizen die na 2000 zijn gebouwd, omdat deze vanzelf goed geïsoleerd zijn. 
Voor warm water heeft deze warmtepomp een voorraadvat dat langzaam opgewarmd wordt tot zo’n 55°C (hoger kan een warmtepomp niet aan). Minimaal één keer in de week wordt de temperatuur met een elektrisch verwarmingselement (zoals van een elektrische boiler) verhoogd naar 60 graden (en kort naar 70 graden) om het risico op legionellabesmetting te voorkomen. 

 • De hybride waterpomp

Eigenlijk is dit een soort tussenoplossing voor als je een nog vrij nieuwe CV-ketel hebt bijvoorbeeld. De hybride waterpomp werkt namelijk samen met je huidige CV-ketel en zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis. De CV-ketel is eigenlijk reserve en springt alleen bij als het erg koud is. De ketel zorgt dan voor je warme water. Ook hier geldt: hoe beter je huis geïsoleerd is, des te lager je energierekening. 

 • Een ventilatie-warmtepomp 

Dit is een kleine pomp die warmte uit de ventilatielucht haalt. Heeft je huis een mechanisch ventilatiesysteem? Dan kun je hier gebruik van maken. De ventilatie-warmtepomp gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. De lucht wordt afgezogen en er komt (koude) buitenlucht naar binnen. 
Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen lucht en brengt die terug in de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die dit type warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je CV-ketel (hybride). De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox. 

Waar moet je op letten voor je zo’n warmtepomp aanschaft?

 • Heb je de juiste radiatoren?

Een warmtepomp warmt het verwarmingswater op van zo’n 35 tot 55 graden. Vergeleken met een CV-ketel (meestal afgesteld op 60 tot 80 graden) werkt een warmtepomp dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden. Met een voorwaarde: je radiatoren of vloerverwarming moeten wel geschikt zijn voor zo’n pomp.
Oude huizen hebben van die grote radiatoren. Als zo’n huis later geïsoleerd wordt, dan zijn de bestaande radiatoren vaak groot genoeg om het huis met lagere temperatuur goed te verwarmen. 

Heb je al van die nieuwe, flinterdunne of hippe radiatoren? Dan heb je een paar mogelijkheden om ze geschikt te maken voor de warmtepomp:
1. Je kunt ze verbeteren met speciale radiatorventilatoren. Een radiatorventilator is een kleine ventilator, verstopt in je radiator, die ervoor zorgt dat de warmte sneller wordt verspreid in je huis. Hiermee kun je tot wel dertig procent op stookkosten besparen.
2. Je kunt een of meer radiatoren in de woonkamer, keuken en badkamer laten vervangen door speciale lage-temperatuur-radiatoren (low H2O). Of je laat er 1 of 2 van deze speciale radiatoren bij plaatsen.
3. Je kunt vloerverwarming of wandverwarming laten aanleggen: die werken juist met lage temperaturen.

Voel je verschil in warmte?

De warmtepomp verwarming heeft een voordeel: je hebt een heel gelijkmatige warmte. Het werkt wat trager. Je moet je huis daarom wat anders gaan verwarmen dan je gewend bent. 
Bij een volledige warmtepomp laat je de verwarming 's nachts bijvoorbeeld op 17 of 18 graden staan (in plaats van 15). Omdat je huis goed geïsoleerd is (anders begin je niet aan een volledige warmtepomp), verlies je hiermee niet veel warmte. 

Hoe zit het met geluid?

Een hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp op buitenlucht hebben een buiten-unit, die lijkt op een airco. De ventilator van deze
buitenunit maakt geluid als de warmtepomp draait. 
Zet de buitenunit daarom op een plek waar jij en de omwonenden er weinig last van hebben. Hier zijn geluiddempende kasten voor te koop.

Vind een vakkundig bedrijf
Door de opkomende markt komen er steeds meer bedrijven die warmtepompen installeren. Kies een betrouwbaar bedrijf, die vakkundig kan adviseren. 

10 tips ter voorkoming van een burn-out bij je verbouwing

Foto---blog-april-2019
 

Het verbouwen van je huis staat in de top tien van meest stressvolle situaties. Vaak een lange periode van onzekerheid, kamperen in je slaapkamer of overwinteren in de caravan naast je huis. En dan al die keuzes. De planning die in de war wordt geschopt. Materialen die duurder uitvallen of niet eens worden geleverd. De handen in het haar tijden. 

Voorbereiding is het halve werk. Misschien scheelt het wel de helft van alle stress. Je kunt best veel regelen van tevoren, meer dan je denkt. Minder kopzorgen betekent meer overzicht en dus meer rust. Hoe laat je je verbouwing nou soepel verlopen? 
Wat kun je daar zelf vooraf en tijdens de verbouwing aan doen?

1. Bereid je goed voor
Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat je gaat verbouwen en hoe groot het project is. Toch is het wijs om -hoe klein de verbouwing ook- je goed voor te bereiden. Je dagelijkse routine raakt sowieso in de war en heeft altijd impact op het hele gezin. 
Bij sommige verbouwingen moet de elektriciteit worden afgesloten, of de water toevoer. Wanneer het vriest, zit je dus in de kou. Bij een keukenverbouwing is het handig om een camping-gasstel te hebben. Je kunt koken en het is even behaaglijk. 
Of vraag gewoon aan je vrienden en familie of je af en toe bij hen mag eten en/of koken. Maak daar gewoon een schema voor en leg het uit. Mensen vinden het fijn om iets voor je te kunnen betekenen bij verbouwperikelen. Ook je hond tijdelijk laten logeren bij vrienden is een zorg minder en vooral voor Fikkie stressbesparend. 

2. Maak alle belangrijke keuzes vooraf
Heb je van tevoren alle nodige keuzes gemaakt? Niet dat je halverwege nog moet nadenken over kleuren, tegelgroottes en materiaalsoorten? Nog een beslissing moeten nemen, terwijl de mannen moeten wachten tot jij er uit bent ,is niet echt aan te raden. De planning wordt hier flink door verstoord en je bespaart er niet echt geld mee. 
Plan hier ruim voor de verbouwing tijd voor in. Niet alleen vanwege goede voorbereiding is het halve werk, maar ook nog eens om te weten wat het budget wordt. Halverwege veranderen van koers gaat je bijna altijd meer geld kosten: er zijn geen materialen op voorraad, je moet duurdere tegels bestellen want de goedkopere zijn op enz. En jij staat op tijd. Dus je moet wel. 

3. Heb je gedacht aan extra investeringen op het gebied van energiebesparing?
Dat is iets waar je van tevoren over na kunt denken. Waar kun je duurzaam verbouwen, wat gaat je geld opleveren op de lange termijn? Nu de vakmensen toch bezig zijn, is het handig om direct die isolatie mee te nemen, of het aanpassen van de ventilatievoorziening? Je zit toch in de bende, even doorpakken en je bent voorlopig uit de troep.  

4. Houd vast aan gemaakte afspraken, maar wees ook flexibel. 
Is het handiger om ergens anders de leidingen weg te werken dan was afgesproken, ga hier dan in mee. De installateur heeft daar vaak een goede reden voor. Vakmensen weten wat ze zeggen en doen, zij zijn de specialist. Tenzij het er lelijker op wordt, of minder functioneel en wordt het geopperd om tijd of geld te besparen: ga er dan niet in mee en houd de installateur of wie dan ook aan de gemaakte afspraken. 
Dit geldt ook voor de elektricien die de plek van de stopcontacten wil wijzigen: vraag naar de details en het waarom. Alleen meegaan wanneer het alternatief beter is dus. 
Regelmatig even kijken of het wel goed gaat kan geen kwaad. Zo kan er halverwege nog bijgesteld worden en zit je niet achteraf met gebakken peren wanneer de muren al keurig gestuukt of behangen zijn. 

5. Toch een tegenvaller? Wees voorbereid.
Probeer in oplossingen te denken en schiet niet in de emotie. Daar wordt alles erger van en niemand heeft er baat bij. Je kunt altijd achteraf nog kijken naar schuldvraag en eventuele (juridische) consequenties. 
Soms is er nu eenmaal een tegenvaller waar jij of de bouwplanner niets aan kan doen. Verkeerde materialen, niet goed op maat gezaagde bladen, noem maar op.   
Werk mee als de vakman in oplossingen denkt en het net zo vervelend vindt als jij. Als hij de avond of zelfs in het weekend door wil werken om de planning alsnog te halen, wees dan blij met zo’n kei die zijn vrije tijd opoffert. Dus je gehechtheid aan privacy even aan de kant zetten voor het hogere doel: een goed resultaat van de verbouwing. 

6. Zelf klussen levert ook nogal wat stress op
Als het even kan, schenk jezelf dan een cadeau: geef de werkzaamheden uit handen aan vakmensen. Dit scheelt je zoveel tijd en stress dat je achteraf dankbaar bent. Besparen weegt niet altijd op tegen de frustraties die het met zich mee brengt. 
Tuurlijk kun je de kleinste en makkelijkste klusjes zelf doen, laat het daar dan ook bij. Loop dan niet de betaalde mensen in de weg, of dat zij moeten wachten tot jij klaar bent. Dus liever aan het eind van de verbouwing. 

7. Wees aardig voor de vakmensen
Vertrouw er op dat zij ook het beste van het beste willen. Geef hen alle ruimte. Natuurlijk is het zaak om af en toe eens te vragen hoe het gaat, maar ga ze niet elk uur op de vingers tikken. Zij hebben het gevoel constant gecontroleerd te worden en jij geeft ze geen blijk van vertrouwen. Met verstikkend chagrijn tot gevolg. Kleine dingen als een vers kopje koffie met iets erbij, de ruimte goed leeg houden zodat zij niet hun nek breken over van alles en nog wat en gewoon een kletspraatje af en toe. Gun ze tijd voor hun sigaretje of boterham. Zo vinden zij het prettig om bij jou te werken en zullen ze zeker iets extra’s voor je doen. 

8. Wees aardig voor jezelf en je gezin
Ga niet precies nu veranderen van baan, stoppen met roken of op een streng dieet. De impact van de verbouwing is meer dan genoeg, zet al het andere even on hold. Doe leuke dingen, ga er lekker op uit, ga fijn uit eten, naar de sauna of het zwembad. Deze kwaliteit-tijd is broodnodig om weer op te laden en alles even los te laten. 

9. Heel suf, maar bewaar je bonnen en zo
Oftewel: houd je boekhouding wekelijks bij, zodat je weet wat je uitgeeft. Ook achteraf zul je jezelf dankbaar zijn. In plaats van een ontplofte schoenendoos met uiteraard ontbrekende bonnen, zit alles netjes in een map en is in een oogopslag duidelijk wat je budget nog is. Dus al die (bouw)bonnen en facturen goed bewaren of direct scannen, zodat je ze in een digitale map kunt doen. Dat kan je zelfs al in de bouwwinkel doen bij wijze van, nog voordat de hond de bon heeft doorgeslikt. Of je peuter. Helemaal handig wanneer je iets moet ruilen… En vergeet het bewaren met het oog op garantie niet. Maak gewoon een ‘garantie’-map. Suf, maar tijdbesparend.

10. Verbouw samen met een bouwbegeleider
Misschien wel de belangrijkste tip. Neem een bouwadviseur in de arm. Dit scheelt je zo veel tijd en stress en achteraf katten in de zak. De kennis die jij niet hebt, heeft hij wel. Laat je  begeleiden, geef alles uit handen. Jij hebt al taken genoeg. Je hoeft zelf niet op de planning te hameren of te controleren of de afspraken wel worden nagekomen. Dat doen zij allemaal voor jou…

Kijk eens verder op de site van BBAN. Zij verzorgen de bouwbegeleiding van A tot Z en tot in de puntjes verzorgd. BBAN werkt alleen met verbouwspecialisten en -experts op elk gebied. Bespaar je al die kopzorgen en laat het aan hen over. Neem gewoon eens VRIJBLIJVEND CONTACT met ze op, alle mogelijkheden zijn bespreekbaar. 

 

De aannemer op zijn blauwe ogen vertrouwen? Doen!

aannemersovereenkomst
 

Je hebt zin in de verbouw. Eindelijk die uitbouw, opbouw of man-cave achter in de tuin. De aannemer is een geschikte kerel en jullie komen tot een mondelinge overeenkomst. 
‘Zo maar doen dan?’ 
‘Prima. Maar we gaan wel even een contract opstellen met de door ons samen gemaakte afspraken.’
‘Maar we hebben toch een mondelinge afspraak nu?’
‘Klopt helemaal.’ Toch wil ik graag dat we allebei even een handtekening zetten.’ 

Om veel ellende achteraf te voorkomen sluit je beter een schriftelijke overeenkomst met daarin de door beide partijen gemaakte afspraken. Dit kan heel wat juridische uurtjes en steeds hoger wordende kosten schelen. Want als je moet kiezen tussen een zondag in de tuin ontspannen wat lezen, tuinieren en barbecueën of een boekwerk kleine lettertjes doorspitten? Juist. Daarom. 

Waar moet je eigenlijk op letten wanneer je een contract met een aannemer afsluit?

Ten eerste: laat alle mondelinge afspraken bevestigen in het contract, zodat het zwart op wit staat. Waarom? Omdat mondelinge afspraken die niet worden nagekomen of niet eens worden uitgevoerd, veel moeilijker te bewijzen zijn achteraf. Mocht het zover komen dat je naar een rechter wilt stappen omdat de aannemer verzaakt heeft, dan is het zijn woord tegen het jouwe. En jij moet bewijzen dat hij het verkeerd heeft gedaan. Hij kan doodleuk zeggen dat jullie helemaal geen afspraak hebben gemaakt, of dat hij het anders heeft geïnterpreteerd. Hopelijk heb je dan nog wat mailtjes of sms'jes waarmee je misschien nog een kleine kans maakt om iets te bewijzen. Vaak is dit niet toereikend genoeg. Daarom is het veel handiger om vooraf alle afspraken vast te leggen. 

Wat zet je dan allemaal in zo’n schriftelijke overeenkomst?

Zet in het contract de precieze datum waarop de werkzaamheden gaan beginnen en wanneer ze eindigen: prik samen een uiterlijke datum. Hiermee wordt het minste risico gelopen en is er geen discussie mogelijk. Wordt deze datum overschreden, dan ontvangt de opdrachtgever voor elke dag dat de aannemer te laat oplevert een in de overeenkomst vastgesteld bedrag. De aannemer wordt in gebreke gesteld middels een aangetekende brief. 
De reden hiervoor is, dat er flinke financiële consequenties kunnen volgen wanneer de aannemer nog niet klaar is op de door jullie afgesproken datum. Denk aan het langer moeten huren van woonruimte terwijl de nieuwe huur- of koopdatum al ingaat, dus dubbele woonlasten. Of het afzeggen of moeten verschuiven van afspraken met andere partijen (schilders, vloerleggers, stukadoors, keukenbouwers).

Als er een afspraak is gemaakt om in termijnen te betalen, zorg er dan voor dat de betalingen evenredig lopen met de gedane werkzaamheden. Mocht de aannemer failliet gaan, dan heb je dit nog in het depot. Waarschijnlijk ben je hiervoor verzekerd, maar kan het lang duren voordat je je geld terug ziet. 

Spreek dus een vaste prijs af met de aannemer. 

Goedkopere materialen gebruikt dan afgesproken? No way!
Beschrijf ook precies welke materialen er gebruikt worden bij alles wat vervangen of vernieuwd wordt. Wanneer er achteraf wordt ontdekt dat er heel andere (lees: goedkopere) materialen zijn gebruikt, dan is dit in elk geval te verhalen middels het contract. 
Net als de werkzaamheden. Laat minutieus vastleggen wat er gedaan wordt. Laat zo min mogelijk ruimte over voor discussie. 

Let hierbij op dingen waar je totaal niet bij stil staat als klant zijnde, bijvoorbeeld de parkeerkosten van de mensen die bij jou aan het werk zijn. Dit kan enorm oplopen tot tientjes per dag. Je zal maar in de binnenstad van Amsterdam wonen en je verbouwing duurt een half jaartje…

Totaal geen zin om je hiermee bezig te houden? Laat het dan door BBAN verzorgen.

Laat je BBAN de bouwbegeleiding doen, dan zit je veilig. BBAN heeft een coördinerende rol in het geheel en zorgt voor een overkoepelende CAR-verzekering (Construction Allrisk) voor hun klant en diens (neven)aannemers. Deze verzekering dekt de schade die wordt veroorzaakt door bouw- en verbouwwerkzaamheden. Het risico van bouwwerkzaamheden wordt namelijk niet door de opstal- of aansprakelijkheids-verzekering gedekt. 
Beschermd zijn hiermee bijvoorbeeld: schade aan het werk zelf en schade aan eigendommen van zowel opdrachtgever als derden. Ook bij schade die ontstaan is door menselijke fouten, ontwerp-, materiaal- en constructiefouten. 

Kortom: vertrouw de aannemer op zijn blauwe ogen, maar druk hem wel even een contract onder de neus met de door jullie gemaakte afspraken. Voor zijn handtekening. 
 
BBAN maakt de stukken, tekeningen, berekeningen en de technische omschrijving op en contracteren daarmee de aannemers. De offerte en de Algemene Voorwaarden vallen dus onder de paraplu van BBAN die hierin een coördinerende rol heeft. 
Het contract is tussen de klant en de aannemer (volgens de zgn BBAN methode, zie website voor meer Info hierover).

Waarom én een contract, én Algemene Voorwaarden? Is dit niet dubbel?
Nee, want de Algemene Voorwaarden zijn afspraken die naast de hoofdafspraken die in de overeenkomst zijn gezet, gelden. De afspraken in de door beide partijen gemaakte overeenkomst, de rechten en plichten (kernbedingen) zijn het belangrijkst. Daarna volgen de algemene voorwaarden (overige bedingen). Dit zijn vaak gedetailleerde uitwerkingen van de gemaakte hoofdafspraken in de overeenkomst. Alle hoofdzaken moeten dus in de overeenkomst worden geregeld, maar de nevenafspraken kunnen in Algemene Voorwaarden worden bevestigd, die wel weer een onderdeel zijn van de overeenkomst.

Als laatste tip: neem een aannemer in de arm die aanbevolen is door anderen. Laat je goed voorlichten, voel of het goed klikt. Een verbouwing is een stressvolle, intensieve periode. Het is zaak om zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat de verbouwing een feestje wordt. En je niet nadat alles klaar is, je nog jaren moet procederen. In plaats van genieten.  

Toch liever meer informatie vul dan het Contactformulier in.

 

Ziet u ook door de bomen het elektra bos niet meer? Kom naar Volendam!

Foto-09-01-19-16-28-40

Smit Elektra opent haar nieuwe belevingscentrum

Een jaar nadat we de stap hebben gezet naar ons nieuwe hoofdkantoor
is nu onze nieuwste aanwinst geopend; een modern en duurzaam ingerichte belevingsruimte waarin we onze klanten kunnen ontvangen en kennis laten maken met al het comfort wat Smit Elektra biedt.

Het is toch veel fijner om in een huiselijke sfeer dan in een holle winkel te ontdekken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van techniek? Behaaglijk, zonder van de bank af te hoeven komen bedient u eenvoudig het licht zoals u het wilt hebben en de muziek die u wilt horen op dat moment. Vers kopje koffie erbij? 

Wij nodigen u uit in ons gloednieuwe belevingscentrum om kennis te maken met het comfort dat we bieden op het gebied van techniek. 
Een maximale beleving vanuit deze warme, rustige ruimte waarin we de tijd nemen om te luisteren, advies te geven en u de nieuwste snufjes te laten ervaren. 

Een verlichtingsplan voor een optimaal gebruik van uw lampen in huis bijvoorbeeld, heeft u daar wel eens aan gedacht? Waarbij de ene hoek sfeervol wordt, de lees-hoek praktisch licht krijgt en boven de eettafel kunnen de lampen dimmen. Te bedienen met de telefoon, of met een vernuftig schakelaar-systeem. 

Ook kunt u in deze ruimte de licht- en muziekmogelijkheden uitproberen zoals u het thuis later terugziet en -hoort. Ervaar de luxe door de bediening via een bijvoorbeeld een app. Wij staan klaar om het allemaal uit te leggen. 

Maar wij doen nog veel meer. We geven ook demonstraties over het beveiligen van uw huis. Bedrijfspanden en scholen kunnen wij monitoren door een goed doordacht plan, waarbij een samenspel plaatsvindt tussen het alarmsysteem, slimme camera’s en toegangscontrole. 

En wist u dat onze 24/7 service- en onderhoudsafdeling dag en nacht klaar staat om u van dienst te zijn bij storingen, het jaarlijkse onderhoud of de benodigde keuringen?

Alles onder een dak dus. Korte lijntjes, persoonlijk contact. 
Graag ontmoeten wij u om alle mogelijkheden te laten zien. Neem ook gerust een kijkje op onze site: www.smitelektra.nl
Of neem CONTACT op.

Elk huis waar jij een bod op doet, gaat aan je neus voorbij. Herkenbaar? 

huizenmarkt-blog-januari-2019

Kijk dan eens naar een nog-niet-helemaal-klaar-huis: daar  zitten meer voordelen aan dan jij denkt. 

Voor starters op de woningmarkt is deze ‘verkopersmarkt’ een regelrechte hel. Stel. Je bent net afgestudeerd en je werkt al een tijdje in vaste dienst. Of het is tijd om je te settelen met je lief, dus is kopen een logische stap. Met een torenhoge huur per maand die elk jaar flink verhoogd wordt is kopen een verstandige optie. 

En dan begint de huizenjacht. Een jaren-30 huis met tuin in de stad. De droom van bijna elke beginner op de woningmarkt. Het klinkt idyllisch. Maar dan. Een keer of tien ben je –tegelijk met zeker 40 anderen- gaan kijken. Je weet al dat je ver boven de vraagprijs moet bieden om überhaupt een kans te maken. Na 15 pogingen waarbij je ook nog eens fijntjes te horen krijgt dat er veel meer is geboden dan jij, zakt de moed je in de schoenen. Bovendien moeten starters een voorbehoud van financiering maken. De winnaar in de strijd laat dit voorbehoud steevast vallen en daardoor hebben de verkopers zekerheid. Keuze gemaakt. Kortom: in deze verkopersmarkt is een huis kopen in veel gevallen onbegonnen werk.

Toch is er nog een optie. Dit vergt even een omslag in het denken. 
Je wilt natuurlijk het liefst in een kant-en-klaar huis. Je werkt de hele dag en in de weekenden heb je behoefte aan niets doen. Alleen, op dit moment lukt dat dus niet. En de komende jaren waarschijnlijk ook niet.  
Denk dan eens aan een huis ‘waar nog het een en ander aan moet gebeuren,’ zoals de verkopende makelaar dat dan zo mooi aanduidt. Een klus-huis dus. Een ‘opknap-huis.’ Daar ligt nog een markt open. Zo’n huis is nog betaalbaar en is voor een veel kleinere doelgroep interessant. Veel mensen zien alleen ‘wat er nog allemaal moet gebeuren,’ maar zien niet de potentie. En juist daar liggen meer kansen dan je denkt. En: je hoeft het allemaal niet zelf te doen!

Waar moet je aan denken bij een huis dat je wilt laten verbouwen?
Voordat je zo’n ‘parel-in-de-dop’ koopt, doe dan even je roze bril af en neem wat specialisten in de arm. Een klus-huis kan wat gebreken bevatten die net even niet in het zicht van jou of je aankoopmakelaar zijn. Geef een paar honderd euro uit voor een bouwtechnische keuring, dan weet je in elk geval waar je aan toe bent. Wees niet eigenwijs. Neem niet de handige zwager of oom mee, een bouwspecialist heeft de meest vernuftige apparatuur om daar te meten waar je met het blote oog niet komt. Komen er tienduizenden euro’s uit het bouwtechnische rapport omdat het dak zo lek is als een mandje of de hele vloer is aangetast door knagende insecten waardoor de balken niet meer betrouwbaar zijn, wees dan blij dat je hier nu –en niet wanneer je al gekocht hebt- mee geconfronteerd wordt. Kijk of het nog realistisch is om te verbouwen.

Lijkt het gunstig, dan kun je naar stap 2 in het proces. Je hebt een lijst gemaakt van alles wat je wilt aanpakken. Met een aannemer loop je door het huis, van hem of haar hoor je ter plekke of iets (on)mogelijk is, of dat het anders kan. Het is natuurlijk perfect dat je direct de keuken of de badkamer van je dromen kan realiseren: jouw gekozen materialen, kleuren en inbouwapparatuur. Een groot voordeel van direct verbouwen: je woont precies naar jouw wensen. 
De aannemer komt met een offerte. Jij weet dan waar je ongeveer aan toe bent qua verbouwkosten, die je meeneemt in je hypotheek. Reken altijd op een iets hoger bedrag. Soms wil je tijdens het verbouwen toch iets anders, of valt er iets tegen omdat de materialen ineens schaars en dus duurder uitvallen.
Wil je uitbouwen, kijk dan ook eerst bij de gemeente of je hier een vergunning voor krijgt.

Hoe financier je een verbouwing?
Als je een spaarpot hebt, dan is dat uiteraard de gunstigste manier om dit aan de verbouwing te spenderen. Een lening bij ouders of bij een suikertante kan ook een mooie opstap zijn. Wanneer dat allemaal niet lukt, dan kun je de verbouwing financieren uit een bouwdepot. Dit is een deel van je hypotheek dat op een rekening wordt gestort en waaruit je de verbouwing kan betalen. Let op dat je niet alles zomaar kunt meefinancieren. Je hypotheekadviseur kan je daar alles over vertellen.

Nog meer voordelen 
Als je een verbouwing professioneel uit laat voeren, dan stijgt je huis meteen in waarde. De meeste winst maak je wanneer je het woonoppervlak vergroot, door een uitbouw te realiseren bijvoorbeeld. Maar ook een moderne keuken of badkamer scoort. Je investeert in de toekomst. Mits je goede materialen gebruikt, duurzame keuzes maakt en specialisten inhuurt.

‘Beunhuizen’ (de huizen die eigenhandig zijn verbouwd door niet-professionals) stijgen het minst in waarde, de afwerking en de kwaliteit laten vaak te wensen over. Hier geldt echt: goedkoop is duurkoop.

Vakmensen inhuren is daarom elke cent dubbel en dwars waard. Bovendien nemen specialisten je een hoop (keuze)stress en kopzorgen uit handen. Zij weten bovendien of je ergens subsidie op krijgt, ze hebben connecties met iedereen uit de bouwwereld en denken met je mee.

BBAN is een overkoepelend bouwbedrijf die jou in alle opzichten kan adviseren. Zij opereren vanuit één aanspreekpunt, hebben specialisten door het hele land onder hun hoede en ze zijn laagdrempelig. Ook de bouwtechnische keuring kun je door hen uit laten voeren. Zij kunnen een aannemer (mee)sturen om een offerte voor je te maken. Korte lijntjes met communicatie onderling maakt het overzichtelijk, in zo’n chaotische tijd van veel keuzes moeten maken. Dan is het erg fijn dat er een stabiele factor aanwezig is om het hoofd koel te houden. 
En ook een belangrijk punt: zij kunnen de kosten laag houden, juist door deze samenwerkingsverbanden. 

Vraag eens een gesprek aan, je zult verrast zijn van wat er allemaal mogelijk is. BBAN vertelt eerlijk en to-the-point wat de mogelijkheden zijn, waar de kansen liggen en hoe je het beste jouw plan uit kan voeren. Neem gerust contact met ze op. 

CONTACT

Geen sexy onderwerp: de bouwleges. Wel belangrijk. 
Hoe weet je dat je niet teveel betaalt?

Bouwbudget-overschreiding
 


Heel kort: wat zijn bouwleges? Om bouwactiviteiten te kunnen starten moet een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Voor het toetsen aan de wettelijke eisen, het beoordelen, verwerken en het verlenen van de vergunning brengt de gemeente bouwleges in rekening. Dit is een percentage (ergens tussen 2 en 4%) van de beraamde bouwkosten. Dit wordt de heffingsaanslag. 

Leges zijn dus een vergoeding voor de kosten -van onder andere manuren en overhead- die gemaakt zijn voor een individuele aanvraag van een vergunning. 
En hier zit vaak de adder: soms bestaat er geen logisch verband tussen de hoogte van de bouwsom en de hoogte van de leges als percentage daarvan. Met als gevolg: een totaal onbegrijpelijk (lees: veel te hoog) bedrag als belastingheffing. 

Er zijn flink wat gevallen bekend over de te hoog uitgevallen factuur voor de bouwleges. En wie gaat deze leges eens flink uitpluizen en toetsen of het bedrag precies klopt? Juist. Bijna niemand. Fijne kasspekkerij voor de gemeenten. Het is overigens streng verboden voor gemeenten om winst te maken met bouwleges.

Het is natuurlijk niet altijd de fout van de gemeente.
Wanneer de gemeente wél de moeite neemt om je raming te volgen, kan het zijn dat jij zelf een vergissing hebt gemaakt bij het aanvragen van de vergunning. Een verkeerde oppervlakteberekening, een verandering tussentijds van de BTW over de bouwkosten, of bepaalde bouwkosten die per ongeluk niet worden meegenomen. Je kunt hiertegen bezwaar maken, als is het je eigen fout.

De enige manier om het bedrag van de aanslag naar beneden te krijgen, is bezwaar maken. Daar gaat je vrije tijd. Maar het is veelal de moeite waard. 

Inzage vragen van de urenberaming 
Als je ervan overtuigd bent dat de gemeente te hoog heeft aangeslagen of er is anderzijds een fout gemaakt, dan kun je vragen om uitleg over de totstandkoming van het bedrag. De gemeente is verplicht om hun berekening inzichtelijk te maken. Soms is deze eis al voldoende bewustwording voor de gemeente om het bedrag te herzien. Het loont dus om door te vragen voordat je een bezwaarprocedure opstart. 

Er zijn meer gronden om bezwaar te maken
Als de gemeente vormfouten heeft gemaakt in de heffingsaanslag, kun je ook daar bezwaar tegen maken. Als een van de kenmerken waaraan een aanslag moet voldoen, niet klopt of ontbreekt bijvoorbeeld, is dat grond voor bezwaar.

Je kunt zelfs als individu bezwaar maken tegen de jaarlijkse legeskosten en –baten van de gemeente. Deze moeten een dekkingsgraad hebben van 100 procent, maar hier zitten ze vaak nét iets overheen. Waardoor er dus meer inkomsten binnenkomen dan er kosten zijn en dat is dus verboden. Zij moeten dit echt op orde hebben. Het gaat best ver in de transparantie, want met wazig ambtenaar-jargon komen ze niet weg. 

De gemeente moet de jaarlijkse urenraming van het beoordelen, toetsen en het toezicht houden kunnen aantonen wanneer hier naar gevraagd wordt door de indiener van het bezwaar. Deze kijkt of zijn aandeel in de gehele leges-pot gebruikt wordt voor waar het voor bedoeld is. Dat het niet per ongeluk in de inkomstenpot van de gemeente terecht is gekomen, zeg maar. 
Kan de gemeente dit niet verantwoorden, dan kan de rechter besluiten om het individuele bezwaar grondig te verklaren en de legesaanslag aan te passen of zelfs vernietigen, met als gevolg vrijstelling van leges. 

 

Sexy of niet: het is belangrijk en soms lonend om je heffingsaanslag grondig door te spitten. Is er onduidelijkheid, dan is de eerste stap: inzage vragen en uitleg eisen bij de gemeente. Misschien is dit al voldoende om een bezwaar niet meer te hoeven indienen en bespaar je de extra kostenpost die dit met zich meebrengt. 

Heeft de babyboomgeneratie straks nog een plek om te wonen?

foto-bij-blog-november-2018

Door de geboortegolf in of na de tweede wereldoorlog zit er een verdubbeling van deze bijna, of al 75-jarige ouderen aan te komen. Na de oorlog werden met enorme snelheid huizen en scholen uit de grond gestampt voor deze extra golf Nederlanders.  


Trek deze lijn door en we stuiten straks op een gigantisch woontekort voor deze generatie. De combinatie schaarste op de woningmarkt en de verdubbeling van deze golf van ouderen legt het nijpend tekort wel erg bloot. Neem daarbij het zorgbudget dat maar liefst met 30% is gekort, het aantal bejaardenhuizen dat sluit en de enorm hoge eisen om nog in een verpleegtehuis te wonen en er is maar één conclusie:
de babyboomers moeten zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. 

Maar wat als er niet meer zelfstandig gewoond kán worden? Waar laten we straks de hulpbehoevende ouderen?

Dit was ook een grote vraag voor het kabinet: ‘Hoe pakken we de vergrijzingsgolf aan?’ Er wordt in elk geval 3 miljard euro extra per jaar uitgegeven aan zorg voor deze ouderen. Eén van de plannen heet ‘Langer Thuis.’ Hierin staat hoe de wijkzorg wordt verbeterd, gezondheidscampagnes worden opgestart en wooncoaches opgeleid. Daarbij is actief blijven voor de babyboomgeneratie het uitgangspunt. ‘Daar begint het mee,’ zegt het kabinet. ‘Hoe actiever de ouderen zijn, hoe minder ze een beroep hoeven te doen op de gezondheidszorg. ‘

Alles om de ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. 

Het budget is lang niet genoeg om nieuwe, aangepast huizen te bouwen om de ouderen in al hun behoeftes te voorzien. Er moet dus een andere oplossing komen. Want langer thuis blijven wonen kan alleen maar in een juiste leef/woonomgeving. 
Waar de eenzaamheid tegen wordt gegaan door ontmoetingsplekken te creëren: een gezamenlijke tuin, een pleintje, jeu de boules-banen, bankjes, eetgelegenheden en gezamenlijke bridge-ruimtes. Bijvoorbeeld.  
Maar ook voor de ouderen die niet mobiel meer zijn of gekluisterd aan huis zitten moeten er oplossingen komen tegen het sociale isolement dat steeds meer ontstaat.   

Hier is de huidige woningvorm helemaal nog niet op ingericht. Het wordt tijd om op een andere manier te kijken naar het bouwen van nieuwe woonvormen. Een verantwoordelijkheid voor lokale overheden. Een uitdagende kans  voor bouwbedrijven en projectontwikkelaars. 

Heel voorzichtig zie je hier en daar al wat ideeën ontstaan. In de vorm van hofjes en kangoeroe- of clusterwoningen om oud en jong samen te laten wonen en leven. De huidige woningvoorraad kan hier lang niet in voorzien. Simpelweg omdat dit probleem nog niet eerder speelde en het grootste gros van de woningen niet is uitgerust met een extra verdieping of uitbouw voor ouders of een huisje achter in de tuin. Een nieuwe manier van denken over samen wonen is noodzakelijk. 
‘Voor elkaar zorgen’ is het hoogste doel voor het ministerie van VWS, die een innovatieregeling van 30 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om nieuwe woonzorgcombinaties te bedenken. Ook de gemeenten worden hierin betrokken. 

De toekomst is nu 

BBAN is toegerust met alles wat er nodig is voor nieuwe woonvormen als bovengenoemd en heeft alle expertise in huis om dit te realiseren. Gespecialiseerde bedrijven als ketenpartners maakt dat alles onder een dak blijft en daardoor heeft de persoonlijke noot de boventoon. Van mens tot muur en niet andersom. 

En wilt u hier meer over lezen klik dan hier

 

 

Vakantiehuis in het buitenland of het spaargeld op de bank?

tweede-woning
 

Het is booming. Een vakantiehuis op de wadden, een appartement aan de Spaanse Costa, een boerderijtje in dat Franse gehucht, die gastronomische paradijsplek in Italie of de gastvrije metropool Lissabon. Het is allang niet meer uniek en alleen voor de pensionadas of rijken weggelegd. En het is inmiddels een betere investering dan het spaargeld dat niet echt vanzelf meer groeit, maar staat te verroesten op de bank, dezer tijden. 

Wat als je ondernemer bent en geen pensioen opbouwt? Dan is het uitermate interessant om te investeren in stenen; je waardevaste potje voor later. De huurinkomsten zorgen voor dat extraatje, wanneer je wel eens wilt genieten na jarenlang keihard werken. 
Misschien heb je het geluk dat je je huis net hebt verkocht. Dan heb je wellicht in deze ontploffende huizenmarkt zomaar tienduizenden euro’s verdiend. Genoeg voor dat sprookjeshuis in de Alpen of in dat Italiaanse bergdorp. 

In Nederland zijn er bijna 4000 recreatiewoningen gekocht in 2017, dat is bijna een kwart meer dan in 2016. Er worden gestaag nieuwe vakantiehuizen bijgebouwd, gezien de steeds meer toenemende vraag. In binnen- en buitenland. 
Spanje staat nog altijd op nummer één qua populariteit voor een extra huisje, gevolgd door ons eigen land, daarna Oostenrijk, Frankrijk en Italië. 

Het zijn veelal vijftigers die een tweede huis aanschaffen. Zij hebben vaak een zak eigen geld, want recreatiewoningen worden niet altijd gefinancierd met een hypotheek. Lukt dat wel, dan krijg je hooguit 70% gefinancierd, maar je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek. Soms wordt de hypotheek op het eerste huis verhoogd om een tweede huisje mee te financieren.


Een huis in het buitenland kopen

Daar heb je echt hulp bij nodig. De wetten en regels zijn anders, soms zijn er hele families eigenaar (waarvan de helft al overleden is), advocaten moeten zich er over buigen enz. Niets gaat zoals in Nederland. In Duitsland hoort de keuken vaak niet bij de koop, bijvoorbeeld.
 
Laat je een huis in het buitenland (ver)bouwen, dan loop je nogal eens tegen wat normen en waarden van sommige culturen aan, op z’n zachtst gezegd. In plaats van rustig rentenieren moet je hartpillen slikken tegen de stress. Dit wil je niet zelf doen. 

BBAN is gespecialiseerd in het (ver)bouwen in het buitenland. Zij kennen de local markt en hebben overal eerste aanspreekpunten en betrouwbare partners. Rechtstreeks contact en vooral in het Nederlands communiceren is een pré om je wensen goed in kaart te kunnen brengen. Zij kennen de kleine lettertjes. Zij kennen de eigenschappen van het land en details waar je op moet letten in specifieke gebieden. Is het een kurkdroog land, een vochtig klimaat of een windhoek? Alles wordt daarop berekend en aangepast. Dat waar je zelf nooit aan zou denken, omdat dat zo vanzelfsprekend is in Nederland. 

Samenwerken met de specialisten van BBAN in het buitenland geeft zo veel meer gemoedsrust. Weten wat zij kunnen betekenen? Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek. CONTACT

Energielabel voor woningen steeds belangrijker

Energielabel
 

Het energielabel voor woningen raakt steeds meer ingeburgerd in de woningmarkt. Het systeem om woningen te classificeren op energieprestaties is ingevoerd in 2006 en was voor veel mensen lange tijd nog een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Maar tegenwoordig houden steeds meer consumenten rekening met de energieprestaties van een huis bij aan- en verkoop. Waarom zou je investeren in een beter energielabel?

1. Zuinige woning brengt meer op
Recente onderzoekscijfers laten zien dat huizen met een hogere milieuscore Gemiddeld 2 procent meer opleveren dan vergelijkbare woningen met een lager label. Dat betekent bij een gemiddelde woningwaarde dus een stijging in de verkoopprijs van zesduizend euro. Daarbij komt dat woningen met een beter energielabel sneller worden verkocht: woningen met energielabel A of B staan gemiddeld een maand korter in de verkoop dan andere woningen. Tel uit je winst.

2. Lagere rente bij duurzame woning
Het energielabel blijkt ook voor banken een interessante factor te zijn. Niet alleen kun je bij aankoop van een energiezuinige woning vaak een hogere hypotheek krijgen, er zijn zelfs hypotheekverstrekkers die rentekorting geven wanneer je duurzame investeringen doet in je woning. 
 
3. Subsidies voor energiebesparing
Ook de overheid draagt bij aan het stimuleren van energiebesparende maatregelen. Veel provincies en gemeentes hebben bijvoorbeeld eigen subsidies en goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen. 
 
4. Lagere CO2-uitstoot
Naast alle financiële argumenten is er natuurlijk één reden om te verduurzamen die alle andere overstijgt: het milieu. Energiebesparing betekent CO2-reductie. Dat is bittere noodzaak in de strijd tegen klimaatverandering.
 
In zes stappen van energielabel G naar A
Hoe zorg je nu dat je energielabel verbetert? In het energielabel worden alle factoren die van invloed zijn op het energieverbruik van de woning meegenomen: isolatie, ventilatie en de aanwezige installaties. Het heeft als doel om woningeigenaren te stimuleren tot het nemen van duurzame maatregelen. Dat blijkt dus steeds beter te lukken, ook al omdat dergelijke maatregelen steeds beter beschikbaar en betaalbaarder worden.
Zaken als een hogere rendementsketel, vloerisolatie en zonnepanelen zijn relatief eenvoudige manieren om je huis zuiniger te maken. Doordat ze direct effect hebben op je energierekening, verdien je de investering bovendien op termijn weer terug. Hieronder vind je hoe je in 6 stappen van energielabel G naar energielabel A kan stijgen.

energielabel-bij-blog

 


Wacht niet langer met verduurzamen
Nu is de tijd om te investeren in een energiezuinige woning. Wij helpen je graag. Wil je meer weten over het energielabel, een energielabel aanvragen of wat het isoleren van jou woning betekent voor het energielabel? Neem dan contact met ons op. Uiteraard informeren wij jou ook over lopende subsidies zodat de terugverdientijd voor een energiemaatregel korter wordt.
Bel met BBAN: 033 – 4563195. Wilt u liever teruggebeld worden? BEL MIJ TERUG

 

Over alle bouwgrenzen heen denderen. Het gebeurt nogal eens!

Bouwbudget-overschreiding
 

“Hoe kan dat budget nou zo overschreden worden? En waarom gaat de bouw weken langer duren? Er was toch een plan van aanpak? En een deadline?”

Bovenstaande vragen rollen regelmatig uit de mond van wanhopige opdrachtgevers. De klanten die hun hele vertrouwen in handen van een bouwbegeleidingsbedrijf hebben gelegd. Omdat deze hen verzekerde binnen de afgesproken tijd te bouwen en binnen het beraamde budget te blijven. En dan toch dit: een flink overschreden budget en de bouw die weken langer duurt dan gepland. 

Hoe kan dit? Waarom gebeurt dit?
Doodeenvoudig. Het project wordt niet goed bestuurd. Er is niet diep in de materie gedoken, er is geen goede planning gemaakt, de risicofactoren zijn niet in kaart gezet en met marktontwikkelingen is al helemaal geen rekening gehouden. Het was een beetje ‘op goed geluk,’ zeg maar. Vaak gebeuren dit soort zaken om de opdracht maar binnen te krijgen. Zien we daarna wel weer, toch? 

Wat is het verschil?
Het is zo van belang om een betrouwbare partij voor de verbouwing te zoeken. Een gespecialiseerd bedrijf dat kan laten zien dat zij gedegen werk levert, voor de afgesproken prijs en binnen de tijd die zij hebben beraamd. Ook dat is kwaliteit. BBAN heeft een volledig planningsprogramma waar mee gewerkt wordt. Een procedure gebaseerd op de belangrijkste bakens: organisatie, informatie, planning, budget, risicomanagement en kwaliteitsbewaking.  

Het belangrijkste aspect naar de klant toe is eerlijkheid en transparantie. De opdrachtgever moet direct een in kaart gebrachte planning kunnen bekijken, zonder losse eindjes of ‘dat zien we later wel.’ Een klant moet een totaaloverzicht kunnen overzien en weten waar hij aan toe is, zonder verrassingen achteraf. 
De eerlijkheid bestaat niet alleen uit de transparantie van de kosten, maar ook of bijvoorbeeld een project haalbaar is voor het beraamde budget. Zo niet, dan bestaat de kwaliteit uit het creatief meedenken van de bouwbegeleider om het zo te realiseren dat het wél binnen het budget past. Maar ook de eerlijkheid gebieden wanneer het echt onmogelijk is voor deze prijs. Hier heeft de klant tenminste wat aan. Ook duurzaamheid is inmiddels een belangrijk onderwerp bij het bouwen. Goedkoop is niet altijd duurzaam: wanneer moet er weer vervangen worden? Hoeveel tijd en geld wil een klant besteden aan onderhoud? Vragen waar een opdrachtgever niet echt verstand van heeft. BBAN denkt hier vooraf al over na en adviseert over de verschillende mogelijkheden. 

Het staat of valt met helder communiceren
Zorgvuldige communicatie is dus de belangrijkste verbinding tussen de klant en de bouwbegeleiding. Duidelijkheid over de kosten, het tijdsbestek en alles wat er verder bij komt. En vooral: regelmatig overleg. Is de planning nog haalbaar? Wat zijn de risicofactoren? Moet hierin bijgestuurd worden gedurende het project of loopt alles precies volgens plan? Is de klant nog steeds tevreden?
Wil de opdrachtgever iets wijzigen gedurende het proces? Hoe gaan we dit aanpakken en wat zijn de kosten hier voor? Hoe zijn de ontwikkelingen op de markt? Moet er bijgestuurd worden of is het efficiënter om een iets andere richting te kiezen? Rijzen de prijzen van een bepaalde grondstof ineens de pan uit vanwege schaarste, hoe lossen we dit op? Wat is een alternatief? Een ervaren bouwbegeleider denkt in alles mee; die heeft dit allemaal al eens bij de kladden gehad. 

Een klant wil gehoord en gezien worden. Dat er meegedacht wordt door experts. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn bij grote beslissingen. Het bouwen van een huis gebeurt niet elke dag, dit zijn onzekere tijden voor een opdrachtgever. Hoe fijn is het dan om bij alle vragen, bij alle twijfel en bij alle keuzes even de telefoon te kunnen pakken om te kunnen overleggen met een eigen, vertrouwde bouwbegeleider?

Wilt u dat neem dan contact met ons op of laat ons u terugbellen BEL MIJ TERUG

Verbouw je zolder tot volwaardige kamer met de BASkapel

BASkapel
 

Veel mensen gebruiken hun zolder als opslagplaats voor oude spullen. Een oude tent, boeken die niemand meer leest, of afgedankt speelgoed staan er stof te happen, in een donkere ruimte waar niemand ooit komt. Eeuwig zonde toch? Vooral als je bedenkt hoe makkelijk het is om zo’n oude rommelzolder om te bouwen tot hobbyruimte, gameroom, kantoor of extra slaapkamer! 

Met slimme oplossingen kun je eenvoudig extra vierkante meters winnen in een krappe ruimte onder een schuin dak. Een van die slimme oplossingen is de BASkapel. Met een BASkapel verandert een oude rommelzolder in een prachtige, volwaardige leefruimte, overgoten met daglicht en voorzien van frisse lucht.

Vergunningsvrije dakkapel
De BASkapel is bedacht toen in 2010 de regels voor het plaatsen van een dakopstand versoepeld werden. In de wet WABO werd toen vastgelegd dat dakvensters maximaal 60 centimeter mogen verrijzen uit het dakvlak. Voor een traditionele dakkapel is vaak een vergunning nodig. Dat kost geld en kostbare tijd. Bovendien staan lokale welstandsnormen de plaatsing van een dakkapel vaak in de weg. Bij de BASkapel speelt dit allemaal niet: die is vrijwel altijd probleemloos - vergunningsvrij - te plaatsen. Daarmee is de BASkapel hét laagdrempelige alternatief voor de dakkapel. 

Wat is een BASkapel?
De BASkapel is een schuine opstand op het dak, waarin een of meerdere dakvensters worden geplaatst. De ruimte die u hiermee wint is bijna even groot als bij een ‘normale’ dakkapel. Dat komt omdat de gewonnen ruimte bij een dakkapel zich boven uw hoofd bevindt. En dat is ruimte die u niet gebruikt. De baskapel is weliswaar lager, maar voegt even veel functionele ruimte toe als een dakkapel. 

Extra lichtinval door schuine ramen
Een ander voordeel van de BASkapel is de lichtinval. De schuine ramen van de BASkapel laten veel meer licht binnen dan de verticale ramen van een dakkapel. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om ook aan de bovenkant vensters te plaatsen, waarmee de hoeveelheid daglicht in de kamer nog veel groter wordt. In dit geval spreken we van een BASkapel serre. 
Voor de afwerking van de BASkapel heeft u de keuze uit verschillende soorten dakbedekking, beglazing, zonwering en raamdecoratie. Door te kiezen voor een beglazing met een hoge isolatiewaarde zorgt u voor een optimaal binnenklimaat. Bij voorkeur gebruiken we hiervoor dakramen van VELUX, dat al meer dan 70 jaar bekend staat om zijn oplossingen voor meer daglicht, ventilatie en een beter binnenklimaat. Een BASkapel wordt prefab geleverd en kan meestal in 1 werkdag worden geplaatst.

Check welstandsnormen in uw gemeente
Wilt u zeker weten of een BASkapel in uw gemeente vergunningsvrij geplaatst mag worden? Op  www.vergunningscheck.nl ziet u in één oogopslag of er in uw gemeente bijzondere welstandsnormen gelden die roet in het eten zouden kunnen gooien. Die kans is gelukkig maar klein: het aantal geweigerde BASkapel plaatsingen is in de laatste jaren op de vingers van één hand te tellen.

Meer informatie over de BASkapel of BASkapel serre?
Onze specialisten voorzien u graag van een deskundig advies. Bel met BBAN: 033 – 4563195. Wilt u liever teruggebeld worden? BEL MIJ TERUG

 

 

 

 

Op vakantie? Maak het inbrekers niet te gemakkelijk!

Maak-het-inbreker-niet-te-makkelijk
 

Inbrekers zijn dol op Facebook en andere Social Media. Op een presenteerblaadje wordt aangereik wie wanneer op vakantie gaat, waarheen en voor hoelang. Waarschijnlijk houdt de luie inbreker er een agenda op na, zodat hij elke dag wel een open deur  -want dat is het natuurlijk- heeft om makkelijk binnen te komen. Natuurlijk komen de inbrekers achter het adres, binnen drie klikken is het vaak al gevonden. Dit is allemaal geen nieuws en toch gebeurt het nog vaak: de selfies met die jaloersmakende azuurblauwe zee op de achtergrond lonken harder gepost te worden op Facebook dan even geen Sociale Media te gebruiken tijdens de vakantie. 

Dus moet je de gewiekste inbreker voor de gek houden. Dat kan door bijvoorbeeld af en toe een opmerking op Facebook te posten dat er iemand in je huis woont terwijl jij op vakantie bent, de nieuwe alarminstallatie enorm goed werkt of dat je ontzettend tevreden bent met de honden-uitlaatdienst die jouw drie dobermanns elke dag uitlaten. Of de inbreker er in trapt is nog maar de vraag. 

Bouwlampen en tijdschakelaars
Zo’n oogverblindende bouw-lamp boven je buitendeuren –voor en achter- schrikt al enorm af. Ten eerste ben je vijf minuten stekeblind -dus ook de inbreker- en die staat niet graag in de schijnwerpers terwijl hij jouw voordeurglas intikt of met alle laptops in de arm naar buiten marcheert. 

Gebruik je geen Facebook, dan halveer je ongeveer de helft van de kans dat er ingebroken wordt in je huis. En toch zijn inbrekers superslim. Want als jij braaf één lampje aan laat gedurende de hele vakantie, dan weet de boef na twee dagen al dat jij de hort nog langdurig op bent. Net als al je gordijnen sluiten; doe maar niet, zelfs niet-inbrekers weten dat je op vakantie bent op die manier. 

Je ontkomt niet aan zo’n tijdschakelaar die al jaren op de markt is, goedkoop en efficiënt. Je stopt een aantal in verschillende stopcontacten in diverse kamers en laat zo de lampen (minimaal 3) op willekeurige tijden aanspringen. Een simpele, goedkope oplossing die doet vermoeden dat er iemand thuis is. Maar: het schijnt dat inbrekers na een paar keer langs het huis te zijn gelopen het ritme te herkennen, dus bingo voor hen.
Iets moderner en je hoeft er echt geen nerd voor te zijn is de huisautomatisering, gek genoeg moet je op internet zoeken naar Home Automation. Op je Smartphone of tablet kun je een schema maken om verschillende lampen op willekeurige tijden aan en uit te laten gaan, ook van afstand. Je kunt zelfs de tv aan- en uitzetten. Zo kun je elke dag variëren en wordt de inbreker op een verkeerd spoor gezet. 

Beter een goede buur
Ergert u zich al een paar jaar aan de scheuren in de tegels, de loshangende kraan en de schimmelende plafonds van de badkamer? Moet het bad maar eens plaats maken voor een moderne, luxe badkamer met een heuse stortdouche, dubbele wastafel met verlichte spiegel en design radiator?
Of is de keuken nog voorzien van ‘authentieke’ elementen: sommige onderdelen zijn gewoon verouderd, het zware eiken is niet meer van deze tijd en de behoefte aan een combimagnetron, een koel-vriescombinatie, een cooker en een vaatwasser is inmiddels groot. Bovendien is zo’n geisertje boven de gootsteen ook geen kijk meer. 

Andere tip: vraag een aantal buren of ze af en toe hun (tweede) auto een nacht op jouw oprit willen zetten, als je met de auto weg bent. Of vraag of ze hun was  aan jouw droogmolen of waslijn te drogen hangen. Vraag een van hen of ze de post bij de voordeur weg willen halen, want een fikse stapel geeft de inbreker iets teveel groen licht. Als de buur toch binnen is om de plantjes te doen, laat hem de gordijnen dan elke keer een stukje anders open doen. Halfopen is het beste, maar zó, dat er eigenlijk niet naar binnen te kijken valt behalve op de tafel waar een kopje, een bordje en een opengeslagen tijdschrift op liggen. Alsof je zo weer terug bent en verder bladert. 
Een groeps-app met de buren is ook hip, waarbij via een roulatiesysteem een buur ’s avonds laat een extra rondje maakt. 

Huisoppas
Wat wellicht het meest makkelijk is -als je toch twee katten hebt bijvoorbeeld- is iemand in jouw huis laten logeren gedurende de vakantie. Nog handiger wanneer je een hond hebt, die dan niet zielig in een asiel hoeft te zijn. Op internet zijn allerlei sites te vinden, bijvoorbeeld huisoppas.nl, waar je kunt zoeken. Er zijn veel mensen die het heerlijk vinden om een tijdje op een andere plek te wonen. Waarschijnlijk de beste oplossing wanneer je onbezorgd vakantie wilt vieren. 

 

 

Wonen in een monument

Mooie-monumenten
 

Wonen in een oude fabriek, een school of een kerk, lijkt je dat niet fantastisch? Of in zo’n statig herenhuis met prachtige oude vloeren en plafonds, glas-in-lood ramen en kamers en suite. Wonen in een monumentaal pand is inderdaad geweldig, maar je moet er wel wat voor over hebben: de monumentale status brengt een zorgplicht met zich mee, die veel mensen al bij voorbaat afschrikt. Heb jij een mooi monument te koop zien staan en durf jij de uitdaging wel aan? Laat je dan goed begeleiden door een deskundige. 

Nederland kent zes verschillende soorten monumenten, waarvan rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten het meest bekend zijn. Welke rechten of plichten je als eigenaar hebt, verschilt per soort monument. Maar in het algemeen geldt voor monumenten dat je weinig vrijheid hebt om zaken in je woning aan te passen. Dat beperkt de mogelijkheden om zo’n karakteristiek pand, dat naast fraaie details vaak ook gebreken heeft, te transformeren in een droomwoning.

Restauratie en behoud van monumentaal erfgoed

Om toch het optimale woongenot te realiseren, kun je de hulp inroepen van een deskundige. Zoals onze Jaco Poortvliet. Hij heeft veel ervaring met restauratie en behoud van monumentaal erfgoed. ‘Mijn eerste project toen ik 12 jaar geleden voor mezelf begon, was de restauratie en herbestemming van het badpaviljoen in Domburg. Een prachtig mooi gemetseld gebouw in de duinen, van eind  negentiende eeuw. Ook restauraties van andere monumenten als molens, kerktorens, een boerenschuur of een oud woonhuis heb ik begeleid. Het zijn voor mij als liefhebber de krenten in de pap.’

Voordat je je monumentale woning mag verbouwen, is altijd een vergunning nodig. Bij  rijksmonumenten moet je voor alles wat je wilt veranderen de goedkeuring krijgen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. ‘Je mag niet zomaar een muurtje uitbreken of de lambrisering van de muur trekken, want die kunnen een historische waarde hebben. Dat moet je goed laten uitzoeken’, zegt Jaco.

‘Een van de stelregels bij de Rijksdienst is dat ingrepen omkeerbaar moeten zijn. Je mag bijvoorbeeld best kijken hoe je een dak van een monumentale kerk zou kunnen isoleren, als je het maar weer ongedaan kunt maken.’

Om het monument in oorspronkelijke staat te behouden, zijn er soms speciale ambachtslieden nodig om reparaties met oude technieken uit te voeren. Of moeten er specifieke materialen worden gebruikt, die niet altijd goed verkrijgbaar zijn. Kunststof kozijnen mogen bijvoorbeeld niet en dubbel glas is ook geen optie. Die bouwtechnieken zijn te recent.

Monumentenregister

Als je wilt weten welke onderdelen van een gebouw monumentaal zijn, kun je het monumentenregister raadplegen. Jaco: ‘In het monumentenregister staat beschreven wat het monument tot een monument maakt. Zaken die niet beschreven zijn, hebben formeel geen historische waarde, dus daarvoor gelden geen restricties. Zulke onderdelen mag je aanpassen of verwijderen, zonder dat het de monumentale waarde van het pand aantast. Persoonlijk zou ik daar terughoudend mee zijn, want je moet het monument in ere laten en altijd verbouwen en wonen met respect voor het monument.’ 


Als je een goed plan hebt om een monument geschikt te maken als woning, dan blijkt er uiteindelijk best veel mogelijk. ‘Bij de Rijksdienst ziet men namelijk ook wel dat een monument dat bewoond wordt, een duurzamere toekomst heeft. Een monument waarin gewoond wordt, daar wordt beter voor gezorgd dan voor een monument dat leeg staat’ zegt Jaco. 

Onderhoud van monumenten
Met verbouwing, renovatie of restauratie ben je er nog niet, als eigenaar en bewoner. Ook het onderhoud van een monument is een belangrijk punt van aandacht. Oude gebouwen hebben nu eenmaal vaak meer onderhoud nodig dan de modernere, duurzamer gebouwde woningen. Het onderhoud valt daardoor vaak ook duurder uit dan bij een ‘normale’ woning. Gelukkig zijn er financiële tegemoetkomingen. 

In sommige gevallen kom je als eigenaar in aanmerking voor een zogenaamde SIM-subsidie:  een subsidie voor instandhouding van een monument. Jaco Poortvliet kent alle regelingen en helpt zijn klanten graag met de subsidieaanvraag. Jaco: ‘Dan maak je een zesjarenplan waarin je alle werkzaamheden opneemt die nodig zijn om het monument in stand te houden. De overheid verstrekt zulke subsidies vanuit de gedachte dat de kosten voor restauratie hoger zijn dan de kosten voor instandhouding. Je kan dus beter subsidie geven voor onderhoud dan wachten tot er een restauratie nodig is.’ 

Deskundig Advies
Naast ondersteuning bij de subsidieaanvraag kan Jaco als bouwbegeleider zijn klanten technisch adviseren en begeleiden bij de aankoop, restauratie en eventuele transformatie tot woning van een monument. ‘Het eerste advies wat ik mensen geef die een monument willen kopen, is een goede technische keuring. Zo weet je zeker wat je koopt en voorkom je verrassingen. Verder raad ik mensen aan om altijd eerst contact met BBAN op te nemen voor een deskundig advies. Dan kom je goed beslagen ten ijs voordat je onomkeerbare beslissingen neemt.’ 

Deskundig advies over de aankoop, restauratie of transformatie van een monument? Bel met BBAN: 033 – 4563195. Wilt u liever teruggebeld worden? BEL MIJ TERUG

 

 

Mooie monumenten
De BBAN Groep heeft een concept ontwikkeld waarbij we eigenaren van monumenten volledig ontzorgen: mooie Monumenten. Wij hebben alle deskundigheid in huis om een herbestemmingsplan te maken dat bouwkundig, constructief en financieel goed doordacht is. Waar nodig worden wij ondersteund door ketenpartners van de BBAN Groep. Lees meer

 

 

Bent u nog happy in uw huis?

MG8190
 

 

 

Woont u in het huis van uw dromen? Of heeft u nog wensen te realiseren? Uit onderzoek blijkt dat minder dan een kwart van de Nederlanders zijn woonsituatie ideaal vindt. Logisch, want je persoonlijke wensen en behoeften veranderen je leven lang en je huis verandert niet vanzelf mee. Is het verschil tussen die twee te groot geworden? Dan kun je drie dringen doen: accepteren, verhuizen of verbouwen.

Elke huiseigenaar herinnert zich het moment dat hij zijn woning kocht. Dat trotse gevoel van een eigen plek. Voor het eerst op eigen benen, of samenwonen met je geliefde. Misschien zelfs wel het begin van een gezin. Wat de reden van je verhuizing ook is, je kiest een woning die bij je past. Op dat moment is dat ene huis voor jou bijna helemaal perfect. Beter dan dit gaat het niet worden.

En dan ga je verder met je leven. Kleine kinderen worden groot, de stad bevalt toch minder goed dan je vooraf dacht, of je mist een grote tuin om je eigen groenten te verbouwen. Je huis gaat steeds minder passen bij je situatie. 

Verhuizen of verbouwen?
Als je het punt bereikt hebt dat je niet meer happy bent in je huis, zijn er gelukkig manieren om daar iets aan te doen. In veel gevallen is verhuizen de beste optie. Dat hangt vaak samen met de levensfase waarin je verkeert, die maakt dat je een andere omgeving zoekt. De een wil naar een wijk waar kinderen kunnen spelen, de ander zoekt een boerderijtje met een lapje grond. En wie wat ouder is, kiest misschien voor het gemak van een appartement, met alle voorzieningen in de buurt.

Maar wat als je het nog wel naar je zin hebt op de plek waar je woont, maar je huis is gedateerd, of je hebt alleen wat extra ruimte nodig? Dan kan de optie van verbouwen aantrekkelijk zijn. Opbouwen, aanbouwen, uitbreken, renoveren. Er is heel veel mogelijk. De vraag die je hierbij altijd moet stellen, is of het de investering waard is.

Want een verbouwing kan flink in de papieren lopen en niet elke verbouwing is een verbetering. Waardevermeerdering is een belangrijk punt als je financiering nodig hebt voor je verbouwing. En als je vroeg of laat je huis nog eens te koop wilt zetten, is het ook wel verstandig om alvast met de toekomst rekening te houden. Dus geen geld uitgeven aan zaken die een woning onverkoopbaar maken, of die je nooit meer terugverdient.

Hier leest u welke verbouwing het meeste oplevert bij de verkoop van uw huis.

Hoe ziet uw ideale woning eruit?
Als u tot de gelukkigen behoort die in de woning van zijn dromen woont, dan hoeft u niks te doen. Maar heeft u nog een wensenlijstje af te vinken, dan komen we graag met u in contact. Onze specialisten kunnen u perfect begeleiden bij het in kaart brengen van de mogelijkheden en adviseren over verbouwen of verhuizen. 

Wordt het uiteindelijk verbouwen? 

Ook dan zijn wij u graag van dienst. Met tekeningen, berekeningen en vergunningaanvragen bijvoorbeeld. Of met het selecteren van de beste architect of aannemer. Wij helpen u verstandige keuzes maken. 


Neem direct contact op met BBAN. Bel 033 – 4563195 of wij bellen u graag terug Bel mij terug
  

 

Nu is de tijd voor een zwembad in de tuin!

zwembad
 

Droom jij ook wel eens van je eigen zwembad in de tuin? Zodat je ’s zomers baantjes kunt trekken in de heerlijke omgeving van je eigen achtertuin? Of gezellig onder de parasol genieten terwijl de kinderen of kleinkinderen elkaar natspatten, een fris drankje binnen handbereik? Dan is het nu tijd om te stoppen met dromen en aan de slag te gaan. Dit is namelijk dé tijd van het jaar om een zwembad aan te leggen!

Het voorjaar is eindelijk begonnen en de kou verdwijnt langzaam maar zeker uit het land. Bij veel mensen gaat het al weer kriebelen. Zij brengen de tuin in gereedheid om straks lekker buiten te kunnen zitten. Wie slim is kijkt ook al wat verder vooruit, want voor je het weet staat de zomer weer voor de deur. Als je dan van je eigen zwembad wilt genieten, is het nu tijd in actie te komen:

 • Het is nog te koud om nu al in de tuin te zitten, dus van de werkzaamheden je nu nu niet zo veel last
 • Zwembadbouwers hebben nu nog voldoende ruimte in de agenda
 • Zwembadleveranciers hebben nog ruime voorraden, dus genoeg keus en overzichtelijke levertijden
 • Als straks het bad geplaatst is, komt in de tuin net weer alles in bloei en kun je volop van de tuin en het bad genieten

Voordat je met de aanleg van je zwembad aan de slag kunt gaan, zal je in elk geval over de volgende zaken moeten nadenken:

Wat voor soort zwembad wil ik?
Ingegraven, bovengronds, vierkant, rond, ovaal, overdekt... Heb je er wel eens op gelet hoe veel verschillende soorten zwembaden er zijn? Welk zwembad het beste bij jou past, hangt helemaal van je wensen en situatie af. Grofweg onderscheiden we de drie types zwembaden: bouwkundige zwembaden, polyester zwembaden en opzetzwembaden. Elk type zwembad heeft zo zijn voor- en nadelen.

Een bouwkundig zwembad wordt gemaakt van kunststof blokken die volgestort worden met beton. Het wordt met tegels of folie bekleed. Met een bouwkundig zwembad kun je alle kanten op: formaat, kleur en afwerking worden volledig op jouw wensen afgestemd. Bovendien is dit type zwembad optimaal geïsoleerd en zeer duurzaam. 

Polyester zwembaden zijn voorgevormde polyester kuipen die in de grond worden ingegraven. Ze zijn goed geïsoleerd en verkrijgbaar in talloze vormen, maten en kleuren. Polyester zwembaden kunnen voorzien worden van opties, zoals een jetstream, verschillende soorten verwarming en afdekking.

 

Opzetzwembaden kunnen bovengronds geplaatst worden of (gedeeltelijk) worden ingebouwd. Boven de grond plaatsen betekent dat dit zwembad in de wintermaanden de stalling in kan. Zo heb je ruimte voor andere dingen in de tuin of op het terras. Opzetbaden zijn leverbaar in diverse vormen en afmetingen. Ze kunnen worden voorzien van filter, verlichting en andere techniek. 

Waar wil ik mijn zwembad hebben?
Hoe groter je tuin, des te meer keuze je hebt voor de ligging van het zwembad. Dat is iets om goed over na te denken. Hou bijvoorbeeld rekening met de ligging ten opzichte van de zon. Niet alleen omdat je zelf graag in de zon wilt zitten, maar ook omdat de zon het zwembadwater verwarmt en je daarmee veel energie kunt besparen. Ook de wind is een factor om rekening mee te houden. Voor bepaalde technieken is een technische ruimte nodig. Ook daarmee dien je rekening te houden als je de plek van jouw zwembad bepaalt. 

Kan ik zo maar beginnen met graven?
Als je de plek eenmaal gekozen hebt, is het misschien verleidelijk om direct te beginnen met graven. Niet doen. Je weet immers niet wat er onder de grond ligt aan leidingen. Zonder graafmelding mag je sowieso niet gaan graven. En soms moet er voor de aanleg van het zwembad geheid worden, voordat er beton kan worden gestort. Het is dus verstandig om hierbij advies in te winnen.

Techniek en afwerking
Afhankelijk van het type zwembad, kun je kiezen voor verschillende afwerkingen. Denk daarbij aan randstenen om het bad, een RVS trap en een overkapping. Die houdt ook nog eens de warmte vast, zodat je bespaart op verwarmingskosten. Qua techniek zijn er opties als verlichting, verwarming en filtersystemen te kiezen. Ook luxe voorzieningen als een jetstreaminstallatie kun je overwegen. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Wat kost een zwembad?
Met zo veel verschillende mogelijkheden zal je begrijpen dat er geen algemene richtprijs voor een zwembad te geven is. Met alleen de aanleg van het zwembad ben je er bovendien nog niet. Veel mensen verkijken zich op de kosten voor onderhoud en energie. Die zijn zeer afhankelijk van de keuzes die je maakt.

Deskundig advies
Je ziet het: bij de aanleg van een zwembad komt wel het een en ander kijken. Het is zeker niet iets wat je even in een dagje doet. En hoewel je de nodige voorbereidingen zelf kunt treffen, is het verstandig om er een expert bij te betrekken. Zo voorkom je onnodige kosten en teleurstellingen.


Verheug jij je al op de eerste poolparty in je eigen zwembad?
Neem dan vandaag nog contact met ons op. Onze ervaren zwembadbouwers zullen je deskundig adviseren en begeleiden bij de realisatie van die spetterende droom. Neem contact op via info@bban.nl , bel 033 – 456 31 95 of vul ons Contact formulier in.

Krijgen we straks een boete omdat we genieten van onze open haard?

Pelletkachel
 

Staat de politie straks voor de deur wanneer we net de aanmaakblokjes op de barbecue hebben gelegd? Of gezellig een wijntje hebben ingeschonken bij onze knapperende houtkachel? Als we de media mogen geloven dan zou dit weleens de toekomst kunnen worden. Er gaan nogal wat indianenverhalen rond op de diverse media. Over milieuvervuiling door houtkachels en openhaarden.

Wat moeten we nou wel geloven en wat niet?

Het Longfonds en het platform Houtrook en Gezondheid (ingesteld door de Rijksoverheid) pleiten voor diverse maatregelen om gezondheidsschade door houtrook te voorkomen. Om even te schetsen: houtrook schijnt twaalf keer schadelijker te zijn voor de mens dan sigarettenrook.

De pleiters raden bijvoorbeeld aan om het stoken op hout te ontmoedigen en de subsidies op pelletkachels stop te zetten. Pelletkachels zijn de schoonste kachels op hout, maar ze stoten meer fijn-stof uit dan verwarming op gas of stroom.

Last van roet, rook en fijn-stof
Ongeveer een kwart van de Nederlanders is in het bezit van een open haard of houtkachel. Eén op de vijf Nederlanders heeft last van de rook die hierbij vrijkomt, vooral mensen met long-, hart- of vaatziektes, ouderen en kinderen. Als het windstil of mistig weer is dan heeft deze groep het zwaar te verduren, de rook blijft te lang hangen op dezelfde plek. Bovendien kunnen er meer schadelijke stoffen vrijkomen zoals roet of koolmonoxide. Juist voor dit soort situaties wordt er gepleit voor een stookverbod of –alarm.

Bewust stoken is het motto
Aan de andere kant geeft stoken op hout soms een flink rendement en kan duurzaam zijn, mits goed gebruikt. We worden met zijn allen steeds bewuster en willen graag meewerken aan een duurzame toekomst, zodat de kinderen ook nog leuk kunnen leven. Daarbij komt dat het gasverbruik in Nederland naar beneden moet, dat weet iedereen. Inmiddels zijn fabrikanten druk bezig om houtkachels te ontwikkelen met nul uitstoot. Mooie alternatieven in opmars dus: de kosten verminderen evenals de belasting op het milieu. 
 

Bewustwording creëren en specialistische kennis overbrengen is de belangrijkste factor om duurzame veranderingen te laten plaats vinden.
Daarom is het zo belangrijk om u te laten adviseren door een kachel- of open haardenspecialist. Zij kunnen de verschillen tonen en tips geven, ook voor de lange termijn. Deze specialisten weten precies wat er speelt en zijn up to date. 

De Stichting Nederlandse Haarden en Kachelbranche en Bewust Stoken onderschrijven de noodzaak om milieuvervuiling te verminderen en zetten zich volop in om de consument uitstekend te kunnen informeren en adviseren. Ook is een aantal beleidspunten opgesteld waarbij nieuwe toestellen, hout en alle producten eromheen moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Bovendien zetten zij zich volop in om het uit-faseren van verouderde haarden en kachels te stimuleren.  

Wat kunnen we zelf doen?

Tips om het voor iedereen plezierig te houden en nog steeds te genieten van de houtkachel:

 • Verruil uw oude open haard of houtkachel voor een HR houtkachel
 • Laat de schoorsteen minimaal een keer per jaar vegen.
 • Maak het vuur aan met aanmaakblokjes of kleine houtjes
 • Stook goed, onbehandeld en droog hout
 • Laat de kachel, open haard en barbecue uit wanneer het windstil is, of mistig
 • Zorg voor een goede ventilatie en volledige luchttoevoer
 • Laat u goed adviseren door een specialist wanneer u een nieuwe kachel koopt
 • Denk aan uw buren!

 

Eén van de ketenpartners van BBAN is De openhaarden specialist. Een team van experts staat voor u klaar om bij een kopje koffie uw wensen te inventariseren, vragen te beantwoorden en u van perfect advies te voorzien, waarbij alle nieuwe normen, regels en keurmerken de revue passeren. Zodat u zeker weet dat uw splinternieuwe open haard of houtkachel aan alle eisen van de toekomst voldoet. 

Waar moet je op letten bij een nieuwe badkamer?

Woonboerderij06-1
 

Sta je er wel eens bij stil hoe veel tijd je in de badkamer doorbrengt?

Douchen, tandenpoetsen, een lekker relaxed bad: in de badkamer beleef je een momentje voor jezelf. Vroeger zagen badkamers er vaak uit als zwembaden: witte tegels, felle verlichting. Maar tegenwoordig zijn het echte wellnessruimtes, voorzien van alle luxe, comfort en sfeervolle verlichting. Is jouw badkamer toe aan een make over? Dan hebben we hier een aantal tips voor je.

Een badkamer moet een prettige ruimte zijn om te verblijven, zodat je optimaal van die verwenmomentjes geniet. Er is veel mogelijk in badkamerland, dus neem vooral de tijd om je wensen duidelijk te krijgen. Ga eens kijken bij verschillende showrooms en blader op je gemak door catalogi van fabrikanten. Als je op vakantie iets ziet wat je mooi vindt, schrijf dat dan op of maak er een foto van.

Online inspiratie opdoen werkt natuurlijk ook fantastisch: zo zijn er duizenden borden met badkamerideeën op Pinterest. 

Indeling 

Wil je weten wat de beste indeling is voor jouw badkamer, meet dan eerst de ruimte goed op en begin dan gewoon schetsen. Hou rekening met de draairichting van deuren en ramen en de plaats van aansluitingen en afvoeren. 
Heb je een kleine badkamer? Prop hem dan niet te vol. Je moet er zelf ook nog bij passen en als je de badkamer met meer mensen deelt, is het fijn als je elkaar niet in de weg zit. Er zijn overigens genoeg trucs om een kleine badkamer groter te laten lijken. Bijvoorbeeld met spiegels of met donkere tegels op de vloer. 

Gezinssituatie 

De inrichting van de badkamer moet bij je gezinssituatie passen. Met een groot gezin kan het dringen zijn voor de spiegel en is een dubbele wastafel geen overbodige luxe. Als je alleen woont kun je de ruimte van die extra wastafel misschien beter gebruiken voor een grote inloopdouche. Zijn er kleine kinderen in huis? Voor hen is lekker badderen een genot. Maar voor ouderen kan het lastig en zelfs onveilig zijn om in en uit het bad te stappen. 

Denk dus goed na over wat jij belangrijk vindt. Realiseer je daarbij ook dat een badkamer tien tot twintig jaar meegaat en dat je thuissituatie kan veranderen. 

Energie en duurzaamheid

De keuzes die je maakt hebben gevolgen voor je energieverbruik. Een bad vullen kost meer energie dan een warme douche. En een bubbelbad is helemaal een grootverbruiker. Wil je de stookkosten beperken? Informeer dan eens naar de mogelijkheden van vloerverwarming. Daarmee breng je de badkamer snel op een aangename temperatuur en heb je altijd warme voeten. Een waterbesparende douchekop en thermostaatkraan helpen je ook om water en energie te besparen.

Ventilatie

Een badkamer is warm en vochtig. Ideaal voor schimmels en bacteriën. Daar zit je niet op te wachten. Zorg daarom altijd voor goede ventilatie. Een open raam kan helpen om de stoom van de douche af te voeren, maar ook mechanische ventilatie is belangrijk. Een goed ventilatiesysteem is een investering waard, want een goed binnenklimaat is belangrijk voor je gezondheid.

Verlichting

Licht is een enorme sfeermaker, ook in de badkamer. Het fijnste is als je de verlichting kunt aanpassen aan wat je aan het doen bent. Bij het scheren en epileren heb je immers graag veel licht, maar als je lekker ontspannen in de jacuzzi ligt, is wat zachter licht wel zo gezellig. Dimbare spotjes zijn dan een goede oplossing. Let er altijd op dat de materialen die je kiest geschikt zijn voor gebruik in een vochtige ruimte.

Kies voor vakwerk

De kosten van een nieuwe badkamer kunnen enorm variëren. En met de aanschaf van de materialen ben je er nog niet: je kunt er grofweg dezelfde kosten bij optellen voor de installatie. Zelf doen is meestal geen goed idee, tenzij je echt deskundig bent. Verkeerd aangesloten leidingen en elektra kunnen levensgevaarlijke situaties opleveren. En slecht uitgevoerd stuc- of tegelwerk wordt na verloop van tijd een bron van ergernis. Werk daarom alleen met echte vakmensen en ga niet zelf lopen knutselen. 

Eerlijk advies

Ga je voor het allerbeste resultaat? Laat je dan ontzorgen door een expert van BBAN. Wij bieden je een deskundig en eerlijk advies en helpen je om binnen jouw budget het maximale uit je badkamer te halen. Neem contact op via info@bban.nl , bel 033 – 456 31 95 of vul ons contactformulier in. 

Contact formulier

In de eigen vertrouwde omgeving blijven wonen?

Met Zorg
 

Wilt u in uw eigen vertrouwde huis en omgeving blijven wonen? Misschien heeft uw huis dan wat aanpassingen nodig om nog jaren zelfstandig te kunnen genieten. 

 

De grootste nachtmerrie voor veel ouderen is dat ze hun vertrouwelijke, warme huis moeten verlaten omdat deze ongeschikt wordt voor de leeftijd en de bijbehorende ouderdomsverschijnselen. Het traplopen is vermoeiend en wordt steeds zwaarder, de trap naar beneden lopen wordt gevaarlijker, een rolstoel past nergens tussendoor, de drempels zijn inmiddels te hoog voor de schuifelende voeten of de rollator. U bent al een paar keer bijna uitgegleden in de badkamer. 
Toch wilt u de komende jaren alle vrijheid van het zelfstandig wonen blijven behouden. Uw eigen plek, uw eigen vertrouwde omgeving, de fijne buren om u heen. 
 
Maar wat als er ineens een ongelukje gebeurt?
Als u plots een heup breekt omdat u gestruikeld en/of gevallen bent: het gebeurt in een onbewaakt ogenblik. In het ergste geval komt u in een rolstoel terecht en dan is er thuis ineens een probleem: het huis is hier absoluut niet op ingericht. En die drempels hadden bij nader inzien eigenlijk al lang verwijderd moeten worden. Ook als het traplopen eigenlijk al niet meer kan, is het vaak al te laat. Een traplift laten monteren is niet zo ingewikkeld als u misschien denkt. De specialisten hebben alle trapsoorten al eens meegemaakt en hebben bijna overal wel een oplossing voor. 
 
Met soms een paar (simpele) aanpassingen in huis kunt u nog heel lang in uw eigen, vertrouwde huis blijven wonen. Een situatie die ieders voorkeur vaak heeft. Voor u, uw kinderen en de overheid. 
 
Wist u dat de overheid in sommige gevallen een handje meehelpt met het bekostigen van een of meerdere aanpassingen in huis? De regering stimuleert ouderen zo lang mogelijk in hun eigen huis te laten wonen. Zij kunnen bijvoorbeeld uw scootmobiel bekostigen, of een traplift. Dit wordt geregeld via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning woning, oftewel de WMO. Uw eigen gemeente beheert dit potje en bepaalt de hoogte van het bedrag voor de aanpassing wanneer u dit toegewezen krijgt. Bij de gemeente kunt u eens informatie opvragen om te kijken of u in aanmerking komt voor zo’n bijdrage. 
 

Wat zijn zoal verbouwingen waarmee u het huis levensloopbestendig kunt laten maken? U kunt denken aan:

 
Alle drempels in huis verwijderen
De ergonomie verbeteren door gordijnen en lampen met een afstandsbediening te regelen en de hoge raampjes elektrisch maken zodat u deze ook met een afstandsbediening open en dicht kunt doen
De badkamer aanpassen: een instap-bad- of douche bijvoorbeeld. 
De tuin onderhoudsarm maken, zodat u er niets aan hoeft te doen maar er toch volop van kunt genieten
Keukenaanpassingen maken: de hoogte van de aanrechtbladen verstelbaar maken en de keukenkastjes naar beneden verplaatsen bijvoorbeeld. Ook kan het gasfornuis vervangen worden door elektrisch koken.  
Hoogte aanpassen van de wastafel in badkamer en toilet
De opstap bij de voor- en achterdeur veiliger maken
Traplift installeren zodat u rustig boven kunt blijven slapen en badderen
 
 
De iets grotere verbouwingen
Bijvoorbeeld de benedenverdieping zo aanpassen dat er gelijkvloers gewoond kan worden. U hoeft dan helemaal niet meer naar boven. Dit vergt wat extra ruimte beneden, of –wanneer u ruimte hebt- een slaap- en bad-gedeelte aanbouwen. Soms kan de garage al omgetoverd worden met wat aanpassingen en bent u jaren veilig onder de pannen. Er kan vaak meer dan u denkt. 
 
Wacht niet tot het te laat is met het nadenken over bovengenoemde aanpassingen. Een ongeluk zit in een kleine hoek, en wanneer u in het gips of een rolstoel bent belandt dan moet u misschien alsnog –tijdelijk- uit uw fijne huis omdat deze er niet op aangepast is. 
Al heeft u nog geen plannen, of vindt u het toch nog te vroeg voor aanpassingen, toch kunt u vrijblijvend al wat informatie inwinnen om uzelf te oriënteren op alle mogelijkheden. 
De specialisten van BBAN komen graag bij u thuis om te kunnen kijken wat er allemaal mogelijk is. Zij kunnen u goed adviseren en tips geven over zaken waar u zelf wellicht nog nooit bij stil hebt gestaan. Bel of mail gerust, BBAN neemt alle tijd voor u, de experts zijn dol op een kopje koffie!

Aannemer nodig? Zo pak je dat aan!

Verbouwing-Zo-vind-je-een-geschikte-aannemer--de-BBAN-groep
 

Heb je net een nieuw huis gekocht en wil je daar je eigen paleisje van maken? Of heb je lang gespaard en wil je nu eindelijk eens die vurig gewenste verbouwing realiseren? Via online kluswerkplaatsen zijn vaak prima timmerlui en schilders te vinden, maar voor een aanbouw of dakkapel heb je toch echt een aannemer nodig. Alleen, hoe vind je een aannemer die bij je past? 

Je bent als consument misschien geneigd om als eerste naar de kosten te kijken. Maar bij een verbouwing zijn meer factoren van belang. Uiteindelijk is het resultaat datgene wat telt. Ga daarom niet over een nacht ijs bij het kiezen van een aannemer!

Hoe kies je de beste aannemer voor jouw klus?

Als je de volgende stappen volgt, is de kans groot dat je een aannemer vindt die de klus naar tevredenheid klaart. 

 1. Zet je wensen duidelijk op een rij. Maak tekeningen van hoe je het wilt hebben, zo gedetailleerd mogelijk. Zo kan een aannemer een accurate prijsopgave maken.
 2. Informeer bij kennissen of ze goede ervaringen hebben met aannemers. Vraag ook naar zaken als communicatie, een nette manier van werken en het nakomen van afspraken.
 3. Nodig aannemers uit en bespreek met hun je wensen. Een aannemer die goed doorvraagt om scherp te krijgen hoe jij het precies wilt hebben, is waarschijnlijk beter in staat om het gewenste resultaat te bereiken. 
 4. Vraag de aannemer of hij je vergelijkbare verbouwingen kan laten zien die hij gerealiseerd heeft. Zo heb je een indruk van zijn manier van werken en het afwerkingsniveau dat je kunt verwachten.
 5. Vergelijk minimaal 3 offertes van aannemers met elkaar. Let daarbij niet alleen op de prijs, maar ook op het voorgestelde materiaal, de planning en garantie. Het is bijvoorbeeld een hele geruststelling als je zeker weet dat de klus sowieso wordt afgemaakt, ook als je eigen aannemer daar niet toe in staat is.
 6. Laat je gevoel meewegen als je een keuze maakt. Heb je een goede klik met een aannemer? Dan is de kans groot dat je samen tot een goed resultaat zult komen. Anderzijds kan iemand die je onprettig in de omgang vindt, je verbouwing uiterst onaangenaam maken

Duidelijke afspraken

Heb je een keuze voor een aannemer gemaakt? Dan is het belangrijk dat de afspraken helder zijn en dat ze worden nagekomen. Veel klachten over aannemers zijn terug te voeren op communicatie. Neem daarom in de planning overlegmomenten op om de voortgang te bespreken. Dat geeft jou de gelegenheid om vragen te stellen en de aannemer kan op tijd zaken aankaarten waar hij tijdens de klus tegenaan loopt. 

Als er sprake is van meerwerk, vraag je de aannemer om een nieuwe offerte. Zo is van tevoren helder wat je voor het extra geld kan verachten en beperk je het risico op verrassingen achteraf.

 

BBAN aannemersselectie

Het is duidelijk: het kiezen van een aannemer voor je verbouwing dient zorgvuldig te gebeuren. Twijfel je, ondanks het stappenplan hierboven, of je daar zelf toe in staat bent? Vertrouw dan op de ervaring en deskundigheid van BBAN en maak gebruik van onze aannemersselectie. Dan begeleiden wij je bij het aanbestedingsproces, leggen we de afspraken met de aannemer zwart op wit vast en zorgen we dat je een eerlijke prijs betaalt. Dit kan je veel geld en zorgen besparen!

Bouwcalculator

Ben je nog niet zo ver om een aannemer te kiezen, maar wel nieuwsgierig wat je verbouwing ongeveer gaat kosten? Onze bouwcalculator geeft je aan de hand van je bouw- of verbouwwens een indicatie van de bouwkosten.

Verbeter je energielabel

huis-energie-label
 

Scoort jouw huis laag op energiezuinigheid? Dan kan het interessant zijn om je woning te verduurzamen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat woningen met een energielabel A of B gemiddeld een maand korter in de verkoop staan. Bovendien leveren deze woningen gemiddeld zo’n zesduizend euro meer op. 

Energielabel
Sinds 2015 hebben alle woningen in Nederland een energielabel dat aangeeft aan hoe het energieverbruik van die woning zich verhoudt tot dat van soortgelijke huizen. De schaal loopt van zeer zuinig (energielabel A) tot zeer onzuinig (energielabel G). Een energiezuinig huis heeft goed geïsoleerde ramen en muren, energiezuinige verwarming en duurzame voorzieningen als zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. 

Bij nieuwbouwwoningen worden zulke voorzieningen tegenwoordig bijna overal toegepast. Maar mensen die een oudere woning bezitten, investeren nog maar mondjesmaat in energiebesparende maatregelen. Een groot deel van de bestaande woningen scoort daardoor nog matig tot slecht op energiezuinigheid. Jammer genoeg, want een goed geïsoleerd en energiezuinig huis is behaaglijker en gezonder,  beter voor het milieu en levert je een flinke besparing op in woonlasten. 

Beter energielabel verhoogt de waarde van je huis
Vooral dat laatste argument is voor veel huizenkopers een argument om op zoek te gaan naar een woning met een goed energielabel. Zeker nu de huizenprijzen door het dak gaan, is elke besparing immers meegenomen. Dus wil je binnenkort je huis verkopen? Kijk dan eens wat je kunt doen om je woning zuiniger te maken. Grote kans dat een beter energielabel de waarde van je huis aanzienlijk verhoogt.

Zie je op tegen de investering? Veel gemeenten stimuleren duurzaam wonen door subsidies aan te bieden voor investeringen in duurzaamheid. Er zijn ook tal van leningen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. 
 
Hoe maak ik mijn woning energiezuiniger?
Welke maatregelen voor jou het meeste opleveren, hangt helemaal af van je woning. We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet:
 
Isolatie
Vloerisolatie
Dakisolatie
Gevelisolatie
Spouwmuurisolatie
Dubbel glas
Isolerende raamfolie
 
Installaties
HR++ combiketel 
Zonnepanelen
Warmtepomp
Zonneboiler
Slimme thermostaat
 
Advies op maat
Wil je ook werk maken van een energiezuinigere woning en ben je geïnteresseerd in een advies op maat? De experts van BBAN helpen je graag in kaart te brengen welke maatregelen voor jou het meeste rendement hebben. Zij kunnen je helpen je om de juiste keuzes te maken en staan garant voor een goed resultaat. 
 
 
 
 

De op hol geslagen huizenmarkt.

Laat u niet gek maken!

inspectie huis
 

Het afgelopen jaar veranderde de huizenmarkt gigantisch. Daar waar de kopers het eerder voor het zeggen hadden (zij bepaalden wanneer de bezichtiging plaats vond, zij wilden nog een paar keer kijken alvorens ‘misschien wel’ een bod uit te brengen), zegevieren huizenverkopers de schaarste op de markt in de grote steden. Zij hebben alle macht en gebruiken deze dan ook. Er worden hoogstens twee kijkmomenten gepland waarop hordes mensen door het huis lopen. Lukt het voor u niet om dan te kijken: pech. De kans is groot dat het huis verkocht wordt tijdens of direct na de bezichtiging en ook nog voor de vraagprijs of meer. 

In de angst het huis te missen laten kopers vaak de voorwaarden vallen om zo meer kans te maken het huis te kunnen kopen. Dit wordt ze dan ook vaak fijntjes door de verkopende makelaar onder de neus gewreven: mensen zonder voorbehouden gaan voor, punt. Dan loopt de verkoper namelijk het minste risico én hij heeft drie dagen na het tekenen van de koopakte door beide partijen alle zekerheid dat zijn huis verkocht is. 

 

Neem het risico niet
Onverstandig om de voorbehouden van financiering te laten vallen. Stel dat de financiering toch niet rond komt, om welke reden dan ook. Dat kan in een klein –over het hoofd gezien- hoekje zitten, zelfs door een financieel adviseur. De banken worden steeds strenger en eisen meer en meer documenten. Is een hypotheek om welke reden dan ook toch niet mogelijk en zijn er geen voorwaarden gesteld bij de onderhandeling, dan moet de boete van 10% van de koopsom wel betaald worden. 
Laat alles voor alle zekerheid door een financieel adviseur van te voren uitzoeken. En weet dat er altijd extra kosten bijkomen. Een deel eigen geld is noodzakelijk, het huis wordt vanaf 2018 tot maximaal 100% gefinancierd. De 2% kosten-koper moet dus al uit eigen middelen worden betaald, evenals een deel van de bijkomende kosten, zoals de financiering (de hypotheek, de notaris, soms de NHG, de taxatie, de aankoopmakelaar). Al gauw loopt dat op naar 4 á 5% van de koopsom van het huis.

 

Een bouwtechnische keuring is een noodzakelijke informatiebron
En wat te bedenken van een bouwtechnische keuring? Bij een bezichtiging gaat een koper niet onder de vloer liggen. Misschien zijn de balken verrot, er kan zwam of schimmel aanwezig zijn, of boktor die er huist. Dat zie je niet bij een vluchtige bezichtiging. Doe maar rustig een paar duizend euro bij de koopsom op, wanneer de vloer is aangetast. 
Een koper weet niet waar er asbest in een huis zit, of er nog stokoude leidingen lopen die de gezondheid aan kunnen tasten. De lekkageplekken voor lief nemen is ook niet erg handig, waar komt dit vandaan? Hoe lang kan het dak nog mee? Zijn die scheuren in de gevel gevaarlijk of is er mee te leven?

 

Het bouwtechnische rapport is een belangrijk document
Allemaal belangrijke vragen om mede een koopsom te bepalen. Er kunnen duizenden euro’s tevoorschijn komen aan direct noodzakelijk uit te voeren (herstel)werkzaamheden. Dit bouwkundige rapport is, ook voor de hypotheekverstrekker, een belangrijk document voor een koper. Het bewijst zwart op wit in welke staat het huis zich bevindt, welke kosten er aan onderhoud bij komen, maar ook wat er staat te gebeuren in de komende jaren. Als er een nieuw dak geplaatst moet worden binnen vijf jaar, dan is het voor een koper handig om dit nu al te weten. Ook dit is namelijk een grote kostenpost. 

Laat de bouwtechnische keuring buiten de voorwaarden vallen
Om de verkoper tegemoet te komen, kan de bouwtechnische keuring buiten de voorwaarden blijven en binnen de drie dagen bedenktijd plaats vinden. De koper mag immers zonder opgaaf van redenen de koop ontbinden binnen deze dagen.  Wanneer een bouwtechnische keuring dusdanig slecht uitvalt dat de koper van de koop af ziet bijvoorbeeld. Of er wordt overnieuw onderhandeld om de koopsom omlaag te brengen. De bouwinspecteur moet dan wel mee kunnen werken met de haast die het biedt: binnen de drie dagen nadat de koopakte door beide partijen is getekend moet én de keuring plaats vinden, én het rapport af zijn. 

Kortom, u loopt in deze markt kans om uw droomhuis voor uw neus verkocht te zien worden, vaak voor een veel te hoge prijs. Neem geen risico’s, neem adviseurs in de arm die hier dagelijks mee te maken hebben, zoals een bouwtechnisch inspecteur, een financieel adviseur en een aankoopmakelaar. Zij kijken voorbij uw roze bril en behoeden u voor onvoorziene ellende. Zij verdienen hun courtage meer dan dubbel en dwars voor u terug. 

Heeft u snel een bouwtechnisch rapport nodig? Laat het ons weten, wij nemen alle bouwtechnische zorg voor u uit handen. 

 

Laat hier uw gegevens achter

Je woning beschermen tegen herfst en winter

foto-winterstafreel
 

De wintertijd is weer ingegaan. Dat betekent lekker knus bij de kachel zitten terwijl buiten de wind door de bomen fluit en de regen gezellig tegen het raam tikt. Misschien dit jaar zelfs wel een witte Kerst, zou dat niet leuk zijn? Maar echt genieten kun je pas als je weet dat je woning tegen de weersinvloeden bestand is. Want voor je huis zijn herfst en winter minder leuk. Met deze tips bescherm je je huis tegen extreme weersomstandigheden en voorkom je dat het een horrorwinter wordt.

Problemen door kou en nattigheid
In de zomer heb je misschien niet zo’n last van een lekkende dakgoot, een missende dakpan, of een kozijn dat wat minder strak in de lak zit. Maar als het kouder en natter wordt, kunnen kleine gebreken veel overlast geven en uitgroeien tot grote problemen. Stormschade, houtrot, lekkages en tocht zijn veel voorkomende problemen in winter en herfst. Wil je deze problemen voorkomen? Let dan vooral op de volgende punten bij het winterklaar maken van je huis. 

Daken en dakgoten
Als een dak eenmaal lekt, is het vaak te laat voor een eenvoudig reparatie. Controleer daarom nu je dak op zwakke plekken en laat het repareren als dat nodig is. Let bij het controleren van je dak op de staat van het dakleer en loodaansluitingen. Wees ook alert op begroeiing. Haal mos, klimop of andere planten weg, want ze zijn vaak een bron van lekkage. 

Check bij een dak dat met pannen bedekt is of alle dakpannen goed vast liggen. Ontbreken er dakpannen? Vervang ze direct! Hiermee voorkom je niet alleen lekkage, maar zorg je ook dat de pannen minder snel weg waaien tijdens een storm. Vrij liggende dakpannen zijn namelijk veel vatbaarder voor wind.

Staan er bomen in de buurt van je huis? Verwijder dan regelmatig de bladeren uit de dakgoot. Als je dat niet doet, raakt de dakgoot verstopt en kan het water niet meer via de afvoerbuis weg. Water dat over de rand van de dakgoot loopt, kan zo in je woning terechtkomen. En een lekkage is wel het laatste waar je op zit te wachten.

Kozijnen, deuren en ander houtwerk
Hout dat goed in de lak zit, wordt door de verflaag beschermd tegen vocht. Maar als de verf gaat bladderen, is het hout onbeschermd en kunnen kozijnen, deuren en gevelbekleding gaan rotten. Is je houtwerk toe aan een schilderbeurt? Wacht dan niet tot het gaat rotten, maar laat het nog voor de winter schilderen door een vakman. Zo is je hout weer voor jaren beschermd tegen regen, hagel en sneeuw.

Kranen en leidingen
Als je een buitenkraan hebt, laat dan de leiding leeglopen en sluit de kraan af voordat de vorst intreedt. Wacht je hier te lang mee, dan kunnen de leidingen kapotvriezen waardoor je later lekkages krijgt. Vergeet niet om ook de tuinslang te legen!

Bij oudere woningen lopen er vaak leidingen door de kelder of de kruipruimte. Ook die leidingen kunnen bevriezen en zo problemen veroorzaken. Dit kun je voorkomen door ze te bekleden met isolatiemateriaal. Dat is sowieso aan te raden met leidingen in onverwarmde ruimtes: het scheelt namelijk aanzienlijk in de stookkosten.

Stormschade voorkomen
Tijdens een hevige najaarsstorm kunnen schuttingdelen, boomtakken en tuinmeubels gaan rondvliegen. Voorkom schade door tuinmeubels vast te zetten of berg ze op in een tuinhuis of schuur. Zet loszittende schuttingplanken vast en vervang eventuele rotte palen. Snoei takken van bomen als ze nog blad dragen; dat scheelt je het opruimen van de bladeren.

Verwarming en isolatie
De meeste moderne huizen zijn goed geïsoleerd. Is je woning al wat ouder, dan kun je last hebben van kou en tocht. Door te investeren in isolatie maak je het binnenshuis lekker behaaglijk en ga je bovendien minder energie verbruiken. Laat elk jaar je verwarmingsinstallatie controleren door een cv monteur. Je kunt hier beter niet mee wachten tot de eerste vorst intreedt. Dan zet namelijk iedereen tegelijk zijn verwarming aan en krijgen installatiebedrijven het druk. De kans dat je dan snel aan de beurt bent, is een stuk kleiner.

Wil je een persoonlijk advies over het isoleren of verduurzamen van je woning? Neem dan contact op met een specialist van BBAN. Wij helpen u verstandige keuzes te maken en staan garant voor een goed resultaat. Bel 033 – 456 31 95 of mail naar info@bban.nl. 

 GAAT U ZELF (VER)BOUWEN?

 GAAT U ZELF (VER)BOUWEN?
 

 

Zelf alles doen is wel zo gemakkelijk. U houdt zo de touwtjes in handen om uw huis helemaal naar eigen wens te bouwen. Krab wel even achter de oren bij die ‘zelf doen’-gedachte. De realiteit is dat u meer dan twee handen vol hebt met vaak iets teveel touwtjes: een ontelbaar aantal beslissingen die u tegelijkertijd moet nemen, waardoor de tijd alleen nog maar gevuld wordt met regelen en u voor de leuke (bouw)dingen geen energie meer hebt. Laat staan voor de geliefden thuis waar geen kwaliteit-tijd meer mee doorgebracht wordt. De lazy zondagen worden opgeofferd, want de duizend regeldingen voor de verbouwing gaan voor alles. 


DE KLEINE LETTERTJES
Zou u zelf bestek en tekeningen kunnen uitpluizen? Er zijn nogal wat vaktermen, afkortingen en wetmatigheden. Weet u hoe het werkt wanneer u alle gemeentelijke procedures aan moet vragen? U moet eigenlijk ook nog juridisch goed onderlegd zijn vanwege de duizenden kleine lettertjes. De bouwvergunningenprocedure heeft vaak veel voeten in aarde. De asbestwetgeving en het bouwbesluit behelst nogal wat leeswerk. Technische omschrijvingen kun je op allerlei manieren interpreteren: wat is nou het beste? Weet u waar u naar moet kijken voor de beste offerte?


Daar komt bij dat de uitvoering van de hele bouw aangestuurd moet worden. De hele dag is er overleg en er worden talloze discussies gevoerd tijdens de bouw om zo tot de beste en meest adequate oplossingen te komen. Hebt u de juiste vakmensen op de juiste plek? De creatieve aannemer, de perfecte architect, de leukste bouwers, de ideale constructeur en de beste tekenaar. 


MISSCHIEN TOCH PROFESSIONELE BEGELEIDING NODIG?
Lukt dat allemaal, dan bent u bent ongeveer 8 beroepen in één! Gespecialiseerd in diverse ambachten en expertises. Toch zit er een boodschap in. Als u van al deze bovenstaande markten niet volledig op de hoogte bent adviseren wij u een bouwbegeleider in te schakelen. Mensen die luisteren naar uw idee, specialisten die kunnen adviseren bij moeilijke keuzes, uw onzekerheden kunnen tackelen en waar u uit en te na mee kunt sparren tot uw wens in combinatie met hun specialisatie tot het allerbeste product gebracht wordt. Zij begeleiden u letterlijk van A tot Z.


WAT IS BOUWBEGELEIDING?
De bouwbegeleiders zijn uw klankbord en staan u bij als u het even niet meer weet en er doorheen zit. Hun jarenlange ervaring en expertise leggen zij in uw project, waardoor alle fouten die ooit in het verleden zijn gemaakt niet nog een keer gemaakt worden. Zij kennen inmiddels alle (on)mogelijkheden en behoeden u graag.


U hebt een bouwbegeleider nodig om die droom die u wilt realiseren op een veilige, betrouwbare en duurzame manier tot een goed einde te brengen. Alles gebeurt naar uw wens, maar dan op een professionele manier. Waarbij de (eind)verantwoordelijkheid niet bij u ligt, maar bij de bouwbegeleider. De steun en toeverlaat die naast u staat en u begeleidt met het hart en het hoofd, vanaf het eerste moment (uw idee) tot en met de eindoplevering en zelfs daarna. Dit bespaart een enorme hoop ellende, kopzorgen, stress, maar ook geld. Bouwbegeleiding verdient zichzelf vele malen terug. 

 

 

Welke verbouwing levert het meeste geld op bij de verkoop van uw huis?


Welke verbouwing levert het meeste geld op bij de verkoop van uw huis?
 

Wellicht bent u van plan om binnen een paar jaar te gaan verhuizen. Overweegt u toch nog een verbouwing, mede omdat dit meerwaarde oplevert wanneer u uw huis in de verkoop zet? Sta dan even stil bij het volgende: niet elke verbouwing levert geld op. U wilt echter wel dat de verbouwing zich terugbetaalt in de meerwaarde van het bedrag dat u voor uw huis krijgt. 

Welke soort verbouwing levert hoeveel meerwaarde op?
Er moet hier en daar soms wat gemoderniseerd worden. Uzelf heeft daar nog jaren plezier aan, maar het is ook een voortschrijdend inzicht want het levert misschien ook nog eens meerwaarde op bij de verkoop van het huis. Met de nadruk op ‘misschien.’ Want welke soort verbouwing levert nou het meeste op? Waar kun je het beste in investeren om het bedrag bij de verkoop van het huis terug –of er zelfs aan- te verdienen?

‘Authentieke’ elementen
Ergert u zich al een paar jaar aan de scheuren in de tegels, de loshangende kraan en de schimmelende plafonds van de badkamer? Moet het bad maar eens plaats maken voor een moderne, luxe badkamer met een heuse stortdouche, dubbele wastafel met verlichte spiegel en design radiator?
Of is de keuken nog voorzien van ‘authentieke’ elementen: sommige onderdelen zijn gewoon verouderd, het zware eiken is niet meer van deze tijd en de behoefte aan een combimagnetron, een koel-vriescombinatie, een cooker en een vaatwasser is inmiddels groot. Bovendien is zo’n geisertje boven de gootsteen ook geen kijk meer. 

Auberginekleurig kookeiland
U investeert misschien wel vijftien duizend euro in die luxe, moderne keuken waar u al jaren van droomt. Hij is volledig naar uw smaak gebouwd en uw wens is uitgekomen: dat auberginekleurige kookeiland met extra aanrechtbladruimte en een zes-pits gasfornuis met dubbele oven! Eindelijk kunt u naar hartenlust voor minstens acht vrienden koken; het is uw hobby tenslotte. Natuurlijk krijgt u deze investering er gewoon weer uit. Denkt u. Maar dat is niet altijd zo. 

Een koper krijgt tegenwoordig bijna nooit meer een extra bedrag op zijn hypotheek voor het verbouwen van een keuken of badkamer. Hij kan dus niet eens een nieuwe keuken plaatsen, als hij van die hypotheek afhankelijk is. Dus koopt hij een ander huis, waar hij niet in hoeft te verbouwen en waar een tijdloze, neutrale keuken in zit; één waar hij de komende jaren wél in wil koken zonder elke dag geconfronteerd te worden met de oerlelijke auberginekleur en een veel te groot gasfornuis.  

Wat levert wél geld op bij de verkoop?
Alles wat defect is in huis, kunt u het beste aanpakken vóór het in de verkoop gaat. Dit scheelt u veel geld. Niet alleen omdat (on)zichtbare gebreken sowieso een vermindering van de waarde van uw huis is, maar er is nog een belangrijke reden.
Potentiële kopers –en vooral ook hun aankoopmakelaar- grijpen alle defecten zoals scheurtjes, loszittende tegels of vloerdelen, slecht geverfde onderdelen, kapotte ruitjes en ontbrekende plinten, deurkrukken of knoppen aan om de vraagprijs naar beneden te krijgen. Het is voor hen een punt om over te onderhandelen, net als een oude CV-ketel of enkel glas. Vervang of repareer het liefst vóór het huis de verkoop in gaat, dit zijn allemaal pluspunten. U kunt er dus voor zorgen dat dit allemaal tip top in orde is en dat dit geen discussiepunt bij de onderhandeling is. Meerwaarde dus. 

De trend: graag instap-klaar.
Op dit moment willen kopers het liefst direct verhuizen naar een kant-en-klaar, goed verzorgd huis, zonder eerst maanden te hoeven verbouwen of opknappen. Zorg ervoor dat uw hele huis strak in de lak zit, van binnen en van buiten, dat de tuin er tip top uitziet en waar nodig een rood wandje gewoon even wit verven. Dit kost weinig geld en tijd, maar levert veel op: hier betalen kopers graag voor. Vrije tijd is vaak heilig. 

Wat levert nu het allermeeste op? Waar zit de grootse meerwaarde in?
Elke vierkante meter die u extra bijbouwt, levert geld op. Kan er een verdieping bovenop het huis? Past er een dakkapel op de zolder die nu dienst doet als donkere opbergruimte? Die ineens met een dakkapel een zee van licht en een enorme ruimte teruggeeft, in plaats van het schuine dak waar je niet eens kan staan? Waar –door alleen maar een dakkapel te plaatsen- een extra slaapkamer tevoorschijn komt. Een uitbouw, of een verlenging van de woonkamer? Een serre? Allemaal extra meters, dus meerwaarde. De beste investering wanneer u uw huis binnen een paar jaar gaat verkopen, maar waar uzelf natuurlijk ook flink van gaat genieten. 

Kortom:
Een nieuwe keuken, badkamer en toilet geven alleen (een beetje) meerwaarde wanneer deze neutrale kleuren hebben en het liefst tijdloos zijn. Net als isolatie, een nieuwe CV-ketel, alle deuren en kozijnen die strak in de lak zitten en het liefst licht gekleurde, neutrale wanden. De grootste klapper in uw portemonnee zijn de extra vierkante meters die u bijbouwt. 

Wat kan BBAN hierin voor u betekenen?
BBAN denkt in alle opzichten met u mee. Er komt iemand –vrijblijvend- kijken om te zien waar en hoe het beste uitgebouwd of verbouwd kan worden. Welke materialen zijn het meest geschikt? Welke vergunningen heeft u nodig? Laat u vooral adviseren, dit is het dagelijkse werk van deze specialisten en zij kijken er met een professionele en vooral ervaren blik naar. Zij kunnen u net even die tips of aanwijzing geven waar uzelf nooit aan gedacht had. Dit bespaart u handen vol geld. Plus dat u verzekerd bent van een uitstekende uitvoering. Kwaliteit is een must bij een goede verbouwing: hier zit vooral de meerwaarde.